I morse fick de cirka 1100 anställda på MQ veta att modekedjan begärts i konkurs.
– Jag fick beskedet nu för en timme sedan. Jag är i chock. Det är allt jag kan säga just nu, säger Lena Holgersson, som jobbar på MQ i Lund.

En annan anställd, som vill vara anonym, fick också nyss veta att hon från och med i dag är uppsagd.
– Jag har jobbat på MQ i nästan 16 år. Vi har ju vetat om att det har varit tufft ekonomiskt. Men att det kunde blir konkurs så snabbt, över en natt, det trodde jag inte. Så jag är lite i chock just nu. 

”Gjort allt vi kunnat”

Redan före coronakrisen var MQ i ett pressat ekonomiskt läge och flera åtgärder vidtogs. En var att samtliga 119 MQ-butiker under 2020 skulle ha gjorts om till konceptbutiker under namnet Marqet. Men så kom coronapandemin.

I mars och i början av april försämrades försäljningen kraftigt och MQ:s bedömning är att coronakrisen kommer att påverka försäljningen under en längre period framöver. E-handeln väger inte heller upp för den minskade försäljningen i butik. Varken statliga lånegarantier via bolagets kreditgivare eller rekonstruktion, där staten går in och hjälper företag, bedöms vara möjligt. Därför ansöker MQ i dag torsdag om konkurs i tingsrätten.
– Det är ett djupt beklagligt besked som styrelsen tvingats fatta, inte minst för vår personal, våra leverantörer och samarbetspartners. Vi har gjort allt vi kunnat för att möjliggöra en fortsättning av verksamheten men under rådande omständigheter får vi inse att det tyvärr inte är möjligt, säger MQ:s vd Ingvar Larsson i ett pressmeddelande.

MQ-koncernen drev även klädkedjan Joy som begärdes i konkurs i mitten av mars. 40 butiker berördes då. MQ har runt 1100 anställda, majoriteten av dem är butiksanställda. MQ har funnits sedan 1957.

Företag som drabbas av coronakrisen

Konkurs
Mars

Dea Axelsson
Flash
Joy
April:
The Shirt Factory
MQ (Marqet)

Digital Inn är i rekonstruktion. Den 9 april beslutade tingsrätten att avsluta rekontruktionen då tingrätten menade att fortsatt drift inte är möjligt. Digital Inn kommer att överklaga till hovrätten.

Rekonstruktion
Mars:

Brothers
Polarn o Pyret
Department and stores
Accent
Morris
Rizzo
Intersport
Löplabbet
Caliroots
Källor: Svt, Handelsnytt.

Detta gäller vid konkurs

Du är fortsatt anställd och ska gå till jobbet till dess att du får annan information. Konkursförvaltaren bestämmer om du ska arbeta eller inte.
Lönen du har tjänat in ersätts normalt av en statlig lönegaranti som utbetalas av länsstyrelsen. Det gäller alla anställda, även vikarier. Processen överses av Kronofogden.
Målet är att lönegarantin ska betalas ut när lönen brukar komma. Det kan dock bli fördröjningar när många varslas.
Om du blir uppsagd täcker lönegarantin utöver din intjänade lön också din uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd. En förutsättning är då att du är anmäld som arbetssökande hos arbetsförmedlingen.

Skillnaden mellan konkurs och rekonstruktion

Konkurs: En person eller ett bolag som inte kan betala sina skulder och inte kommer att kunna göra det på längre tid kan försättas i konkurs. Tingsrätten fattar beslut om konkurs och utser en konkursförvaltare. Alla tillgångar som finns tas om hand och används för att betala skulder. 
Företagsrekonstruktion: Ett alternativ till konkurs för de företag som har problem men som på sikt har en chans att överleva. Domstol beslutar om rekonstruktion och utser en rekonstruktör.