Nej. Coronapandemin sätter inte stopp för arbetarrörelsens högtidsdag första maj. Firandet byter bara plats. Från gatorna till skärmarna. Med start halv elva live-sänder Handels från sin Facebooksida. Då inledningstalar Maja Ullberg från ungdomskommittén i sitt kök i Gävle.
– Jag blev nervös när jag fick frågan och tänkte säg nej, säg nej, säger Maja Ullberg

Självklart sa hon ja. Så på fredag kommer hon att sitta på sin köksstol i röd t-shirt och röd kjol med rosa blommor och tala om trygga jobb. Filma ska sambon göra, men deras två mopsar – med självbilden att de är vakthundar – kommer hon dock att lämna över till grannen. Annars kan de ta över berättandet.
– Det är läskigt och nervöst, men det känns väldigt roligt! Trygga jobb är viktigt, vilket är extra tydligt i dag. Jag kommer att prata om vad ett tryggt jobb är för mig och dela med mig av mina tankar.

Corona och trygga jobb

Och ja. Covid-19 kommer nämnas i talet.
– Corona gör många jobb otrygga. Man jobbar nära kunder men många varslas eller korttidspermitteras också.

Sedan några år tillbaka har Maja en fast heltidstjänst som frisör. De senaste månaderna har hon och hennes kollegor utökat städrutinerna och anpassat sitt arbetssätt. Efter varje kund spritar de frisörstolen och området runt omkring. I salongen finns det handsprit och lappar utplacerade med texten ”sprita och tvätta gärna dina händer, det gör vi”. Eftersom salongen är stor har de avstånd från varandra när de arbetar. Men nära inpå sina kunder måste de vara. Däremot försöker Maja att inte prata när hon klipper luggen.
– Men jag känner mig trygg på jobbet och är inte rädd för att bli smittad då jag inte tillhör någon riskgrupp. Jag upplever också att alla visar respekt och stannar hemma vid symptom.

Det är första gången Maja första maj-talar. Det är också första gången hon på riktigt firar första maj.
– Det ska bli jättekul att fira första maj i år. Jag tycker det är jättebra att man anpassar sig efter situationen och inte bara ger upp och struntar i att fira.

Jag tycker det är bra att man anpassar sig efter situationen och inte bara ger upp.

Maja Ullberg

Efter Maja live-sänder Handels ordförande Susanna Gideonsson från Umeå. Därefter fortsätter det digitala firandet hos LO med tal av bland annat statsminister Stefan Löfven. Sändningen kan ses på Socialdemokraternas och LO:s Facebook-sidor.