Taket för a-kassan höjs efter hundra dagars arbetslöshet, från 760 kronor till 1000 kronor per dag. Det meddelade regeringen och samarbetspartierna på en presskonferens på torsdagseftermiddagen.

Ekot avslöjade redan under onsdagen att en höjning var på gång, men nu har alltså förändringen bekräftats av politikerna.

Regeringen och samarbetspartierna har redan tidigare minskat kraven för att få a-kassa och höjt taket under de första 100 dagarna i spåren av coronakrisen, från 910 kronor om dagen till 1 200 kronor.

Högre a-kassa även efter 100 dagar

Det innebar att glappet blev stort efter de 100 dagarna då den maximala ersättningen tidigare minskat med drygt 400 kronor.

Med den nya höjningen efter 100 dagar krymper alltså det glappet till 200 kronor. Höjningen är tillfällig och gäller från den 29 juni 2020 till den 3 januari 2021.

Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) innebär den nya höjningen att vi nu går från 40 procent som får ut 80 procent av lönen från dag 101 till cirka 70 procent.

– Det är en rejäl förbättring. Det betyder att en bussförare som blivit av med jobbet får en betydligt bättre möjlighet att ta sig igenom den här krisen utan att exempelvis behöver sälja radhuset eller villan, sa hon på presskonferensen.

Mer ersättning första sjukdagen

Regeringen och samarbetspartierna presenterade också flera förändringar i sjukreglerna.

Bland annat höjs den ersättning man får vid första sjukdomsdagen.

Det har beskrivits av regeringen som ett avskaffande av karensavdraget men har kritiserats av många för att vara för lågt och inte alls ersätta den förlorade inkomsten.

Ersättningen låg tidigare på 700 kronor och höjs nu till 804 kronor.

Den nya ersättningen blir kvar till minst den 30 september.

Även det slopade kravet på läkarintyg förlängs till den 30 september för att minska belastningen på vården.

Det det statliga stödet för att täcka företagens sjuklönekostnader förlängs också och gäller numera också för juni och juli.

Den här artikeln är först publicerad i Arbetet, som tillsammans med Handelsnytt och fem andra titlar ingår i LO Mediehus.