Siffrorna har rapporterats in av fackförbundets lokala organisationer. Enligt dessa har nära 10 000 medlemmar smittats av viruset.

Ordförande Marc Perrone anser nu att behoven av bättre skydd och mer omfattande sociala skyddsnät är stort.

– Personalen skrev aldrig på för att arbeta i frontlinjen av en sådan här kris, men ändå är det precis vad de tvingas göra nu. Det behövs snabbt bättre skydd innan fler liv går till spillo, säger han i ett uttalande.

Marc Perrone, ordförande för UFCW.

Personalen skrev aldrig på för att arbeta i frontlinjen av en sådan här kris, men ändå är det precis vad de tvingas göra nu.

Marc Perrone, ordförörande för det amerikanska handelsfacket UFCW.

Därför har facket nu skickat ett brev till 49 vd:ar på USA:s största dagligvarukedjor där man kräver förlängda tidsfrister på de risktillägg som flera företag införde i början av pandemin, något som Handelsnytt tidigare rapporterat om.  

På flera håll tas nu dessa ersättningar antingen bort helt, eller så minskar de i omfattning. I brevet kräver facket också mer skyddsutrustning ute i butikerna.

Samarbetar inte med myndigheter

Dödsfallen bland butiksanställda tas även upp i en artikel i Washington Post. Enligt tidningen, som inkluderar fler källor, rör det sig om minst 100 dödsfall i dagligvaruhandeln sedan i mitten på mars.

I artikeln lyfts skarp kritik fram mot kedjor som Kroger, Walmart och Whole Foods. Kritiken rör bristande säkerhetsrutiner och att information om corona-utbrott på enskilda arbetsplatser ska ha mörkats. Flera anställda vittnar också om att man uppmanats att gå till jobbet, trots att de varit sjuka.

69-åring dog i Massachusetts

Ett exempel är staden Quincy i Massachusetts där 34 Walmart-anställda testades positivt för covid-19 i slutet på april. En 69-årig anställd dog senare i sjukdomen.

Vi har haft upprepade problem med Walmart.

Ruth Jones, hälsokokommissionär i staden Quincy, Massaschussets.

– Vi har haft upprepade problem med Walmart. De har ett kluster av covid-fall bland sina anställda och de har inte samarbetat med oss, varken vad det gäller att ge oss kontaktuppgifter eller att följa riktlinjer kring karantän och isolering, säger stadens hälsokommissionär Ruth Jones i artikeln.

Kedjorna försvarar sig med att säga att samtliga anställda bär masker, att man uppmuntrar social distansering samt att man har infört bonusar för anställda som arbetat under pandemin.