Arbetet har tidigare rapporterat att både riksdag och fackliga representanter efterlyst en speciell så kallad smittskyddspeng för personer i riskgrupper som inte kan vara på sitt jobb på grund av coronakrisen.

– Framförallt skulle det spara väldigt mycket mänskligt lidande och oro, sa LO:s utredare Kjell Rautio till Arbetet då.

Nu skriver TT att regeringen kommer att lägga fram ett förslag där en sådan ersättning föreslås bli 804 kronor per dag från den 1 juli. Beloppet är lika för alla.

– Nu har vi ett förslag som är så bra som det bara går att få nu, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT och tillägger att det i princip handlar om att införa ett helt nytt, tillfälligt socialförsäkringssystem.

Förslaget beräknas omfatta uppemot 70 000 personer och handlar om arbetsföra personer som inte kan jobba hemifrån eller vars arbetsplats inte kan anpassas för att minska smittrisken för dem där. De måste också visa upp ett läkarintyg för Försäkringskassan.

Däremot ska gravida och närstående inte omfattas.

Enligt TT välkomnar Acko Ankarberg Johansson, ordförande (KD) i riksdagens socialutskott, regeringens ersättning, medan Moderaterna tycker att det kommer för sent.

Förslaget beräknas kunna kosta mellan 5-6 miljarder kronor de tre månader det ska gälla, från den 1 juli.

Den här artikeln är först publicerad i Arbetet, som tillsammans med Handelsnytt och fem andra titlar ingår i LO Mediehus.