Snilleblixten.

1974 tröttnade kassörskan Evy Willén på B&W i Arninge på att kunder blandade ihop varor på varubandet. Hon föreslog en pinne för att särskilja varorna, resten är historia. Men Evy Willén tog inte patent på idén.

– Då kanske man hade fått en extra krona i pension. Jag har inte fått ett dugg, inte ens ett tack, sade hon till Aftonbladet för några år sedan.

Då kanske man hade fått en extra krona i pension. Jag har inte fått ett dugg, inte ens ett tack.

Evy Willén, butiksanställd som kom på kundpinnen.

Namnet.

Det formella namnet är varuavskiljare, men det har varit svårt för allmänheten att enas om vad den ska kallas. I en omröstning i Dagens Nyheter 2005 vann kassakloss före kundpinne. Vinsten var marginell och 2015 tog sig i stället kundpinne in i Svenska Akademiens ordlista.

Formen.

De har varit trekantiga och i trä. Nu för tiden är de oftast i plast och rektangulära. Enligt en butiksanställd som har intervjuats av Nordiska museet, var de i trä bäst. De i plast blir smutsiga och håller inte lika länge. Museet har fått kundpinnen donerad för att bevara till eftervärlden.

Tjafset.

Ska kunden som står längst fram i kön lägga kundpinnen bakom sina varor – eller ska nästföljande kund lägga upp pinnen på bandet? I en diskussionstråd på nätet hävdar de flesta att det är den främre personen i kön.

För några år sedan började en trend där kunder lägger pinnen vågrätt längs med bandet, mellan varorna. Varför? För att jäklas och få lite leenden

Rebellerna.

För några år sedan började en trend där kunder lägger pinnen vågrätt längs med bandet, mellan varorna. Varför? För att jäklas och få lite leenden, uppger en av initiativtagarna till Facebookgruppen Vi som vrider på pinnen i en blogg.

Mysteriet.

2014 uppdagade Aftonbladet att många kundpinnar försvann från butikerna. En chef på City Gross beklagade sig över 200–300 stycken försvunna kundpinnar per år. Det spekulerades i att pinnarna användes till allt från att krossa droger till stafettpinnar och apportpinnar till hunden. Mest sannolikt var det enligt svensk Handels säkerhetschef att de på något sätt hamnade i andra butiker.