Lagom, vad är det? Lagom avstånd är två meter för att inte smitta eller smittas av covid-19. Viruset som redan tagit många människor ifrån oss och gjort så många arbetslösa, isolerade och ensamma.

Jag är frisör och min största nyhetsportal är min stol, där mina kunder dagligen delar med sig av livet för mig. En kund berättade om sin fru som har Alzheimers och vårdas på hem, som han dagligen besöker för att hon ska komma ihåg att hon varit gift med honom i över 50 år. Nu råder besöksförbud och han oroar sig för att hon inte ska känna igen honom när de väl får ses.

Marlene Fred.

Många av mina kunder jobbar inom vården och vårdar just nu covidpatienter. Det är eldsjälar som dagligen riskerar att smittas och smitta andra.

Skydda och skyddas

Vi som jobbar med direkt kundkontakt garderar oss med munskydd och visir, använder desinfektionsmedel och följer noga alla restriktioner. I frisörbranschen har vissa valt att tillfälligt sluta utföra behandlingar där vi jobbar extra nära kunden. Allt för att skydda och skyddas. Vi jobbar för att anpassa oss och sällan har orden hänsyn och respekt vägt så tungt som nu.

Många visar stor förståelse för den rådande situationen. Men bakom detta bubblar en frustration över vi blir bromsade i det jobb vi älskar.

Marléne Fred

För några veckor sedan besökte jag tillsammans med en branschkollega salonger i Göteborg. Vi möttes av uppgivna frisörer på väl etablerade salonger som fått permittera, varsla, reducera öppettider och i vissa fall avveckla verksamheten helt.

Många visar stor förståelse för den rådande situationen. Men bakom detta bubblar en frustration över att inte kunna påverka läget och över att vi blir bromsade i det jobb vi älskar och brinner för.

Alla har vi hoppet gemensamt om att detta snart upphör, att kunder i alla åldrar snart ska våga besöka oss så att vi får vårda, uppdateras och planera nästa besök.

Ge allt för varandra

Till dess hoppas jag att vi alla ger allt för varandra så att vi har ett jobb att gå tillbaka till när det börjar återgå till det normala. Att vi inser att vi är starka tillsammans och visar förståelse för varandra.

Under tiden ska jag drömma om fredagskänslan och ljudet av glada kunder i salongen. Där kreativiteten och energin sprakar och där vi på golvet ger allt för våra kunder. Ta hand om er och om varandra. 

Marléne Fred
Frisör, Kungälv