Efter att Susanna Gideonsson lämnade Handels för LO i juni har det skett ett skifte på stolarna i Handels verkställande utskott, VU. Det är sedan tidigare känt att den tidigare 1:e viceordföranden Linda Palmetzhofer kliver in som ny ordförande, och att Elisabeth Brandt Ygeman tar över hennes position.

Men vem som bli 2:e vice ordförande har varit ett frågetecken – fram tills nu.

En bred erfarenhet

Nu står det nämligen klart att valberedningen föreslår Mats Hedgren, den nuvarande förbundssekreterare, till posten.

– Det finns många bra kandidater i förbundet. Men Mats har varit med länge och han är väldigt bred i sitt kunnande. Att han nomineras till 2:e vice är nog knappast en chock för någon, säger Theres Andersson, ordförande i Handels Örebro som även sitter i valberedningen.

Förbundsrådet

Handels förbundsråd granskar hur förbundsstyrelsen sköter sitt arbete, och beslutar i vissa viktiga frågor mellan kongresserna.

Förbundsrådet har ordinarie sammanträde varje vår och kallas in extra vid behov.

Förbundsrådet består av 45 ledamöter. Dels förbundsstyrelsen, dels alla 19 avdelningars ordförande eller vice ordförande. De största avdelningarna har upp till fyra ledamöter extra i förhållande till sin storlek.

Stannar fram till kongressen

Mats Hedgren är smickrad av nomineringen. Samtidigt är han tydlig med att han endast är tillgänglig fram till kongressen nästa år.

– Det är väldigt kul och hedrande på alla sätt. Men jag ställer bara upp fram till kongressen om åtta månader. Därefter känner jag att jag börja komma upp i en ålder att jag inte vill bli vald på fem år till, säger han till Handelsnytt och fortsätter:

– Hur mycket jag hinner uträtta under den här tiden vet jag inte, men jag ska göra mitt yttersta för att platsen fylls med innehåll.

Jag ska göra mitt yttersta för att platsen fylls med innehåll

Mats Hedgren

Mats Hedgren började sin bana på Handels i Stockholm 1983, då med en bakgrund som lagerarbetare och chaufför. Han har både jobbat som ombudsman, samt varit chef för Handels avdelningar i Uppsala och Västerås. Sedan 2016 är han förbundssekreterare för förbundet.

De officiella valen till VU sker på ett extrainsatt förbundsråd den 1 september.