Hur kommer dig sig att du är med i detta?

– Det var en lärare på Handelsprogrammet i Borlänge som tipsade mig förra året innan jag tog studenten. Jag har alltid gillat att ha ansvar i butiken och att komma med egna idéer så jag testade, och det gick bättre än förväntat. Tanken var att vi som gick vidare från deltävlingarna i år skulle tävla om chansen att åka till Yrkes-EM. På grund av corona blev det en final för Sverige i stället.

Hur funkar själva tävlingarna?

– I deltävlingarna skulle man sälja stekpannor och tillbehör från Åhléns. Vi fick läsa på om produkten och lära oss deras kundklubb och öppetköp-regler. Sen byggde de upp en låtsasbutik dit kunder kom som vi skulle sälja till.

– Det kommer att vara liknande i år, fast jag vi ska sälja mixers i stället. Tävlingen har flera moment som även innefattar marknadsföring och skyltning.

Berätta lite om dig själv. Vem är du?

– Jag har alltid varit hockeyintresserad så planen var från början att bli hockeydomare. Jag jobbar deltid med hockeyn nu. Resterande tid är jag säljare på idrottsbutiken Sport Eva i Sundborn. Det passar mig som handen i handsken. När det kommer till skridskor och utrustning är det är bara personlig försäljning som gäller. Den biten är roligast. Jag vill vara spontan med kunder och inte gå efter manus.

När det kommer till skridskor och utrustning är det är bara personlig försäljning som gäller. Den biten är roligast.

Oliver Norman.

Nu tävlar du om titeln Sveriges bästa butikssäljare och 20 000 kronor. Hur peppad är du?

– Det ska bli kul att få chansen igen. Nu är ju skolan inte lika inblandad längre, men det hade varit coolt att komma dit och säga att man tagit hem hela grejen! Eller bli tröstad om man skulle förlora då.

– Vad gäller pengarna så är det en fin bonus. Men jag hade nog hellre åkt till Yrkes-EM. Man gör ju det här för upplevelsen och för att lära känna nytt folk.

Fakta: Handelns yrkestävlingar 2020

  • Yrkes-SM och Yrkes-EM arrangeras normalt av av Worldskills sweden som är ett samarbete mellan LO, Svenskt näringsliv och staten. I år är det dock inställt på grund av Covid-19.
  • Som ett alternativ till Yrkes-SM arrangerar i stället Handelsrådet sina egna yrkestävlingar i år, Handelns yrkestävlingar 2020. Dessa går av stapeln i Stockholm den 16–17 september i Stockholm.
  • Eventet är går att följa via Youtube.
  • Förutom butikssäljare finns tävlingsgrenar för visual merchandisers och entreprenörskap/affärsutveckling