Billy Elliot – Skolkar från boxningen

Den elvaårige pojken Billy Elliot sitter vid köksbordet mitt emot sin hårdnackade far Jackie. Pappan har precis upptäckt att Billy använt boxningslektions-pengarna till att i stället smygträna balett. Tilltaget går inte hem i en gruvarbetarfamilj i norra England i mitten på 1980-talet. Eller som Jackie själv säger: “Lads do football or boxing or wrestling. Not friggin ballet!”.

Att det är strejk och att kampen mot Thatchers privatiseringar nu rasar som hårdast, gör Billys längtan efter dans än mer svårtuggad för familjen.

Billy Elliot fick tre Oscarsnomineringar när den släpptes 2000 och har även satts upp som musikal. Har du inte sett filmen är det hög tid.

Hur fungerar ob-ersättningen?

Frågor om jobbet

Hoffa – Korrumperad fackboss

Våld, korruption och maffia är vanliga ingredienser när Hollywood ska skildra facket på film. Så också i denna ambitiösa film om den tvivelaktige fackbossen Jimmy Hoffa – slagskämpen från Detroit som gick från att vara tvätteriarbetare och butiksanställd till att bygga USA:s mäktigaste och mest inflytelserika fackförening – The Teamsters.

En knappt igenkännbar Jack Nicholson gör en lysande insats i huvudrollen

Bröd och rosor – Tuffa städsystrar står upp mot chefen

De två mexikanska systrarna Maya och Rosa jobbar som städare på ett stort kontorskomplex i Los Angeles. Jobbet är tufft, underbetalt och personalen riskerar sparken för minsta snedsteg. Men när de stöter på den charmige aktivisten Sam förändras allt, och med hans hjälp beslutar de sig för att stå upp mot arbetsgivaren.

Bakom filmen står den prisbelönte filmregissören Ken Loach som gjort sig känd för filmer om arbetarklassens liv och villkor.

Sorry to bother you – Callcenterdramatik

Telefonförsäljaren Cassius Green bor tillsammans med sin flickvän i ett garage och drömmer om stadig inkomst. Men var går gränsen mellan att få det bra och att vara girig? När kollegorna organiserar sig för att bilda fackklubb ställs frågan på sin spets.

En surrealistisk dramakomedi som utforskar konsumtion och kapitalism med hjälp av en rejäl dos satir.

Fackklubb 459 – Sista striden på bagarn

Skogaholmsbagaren lägger ner sitt gamla bageri i Stockholm. Produktionen flyttas till närliggande Schulstadsbageriet som Skogaholmsbagaren precis köpt för en krona. Men dit ska personalen inte följa med. I stället sägs de upp, och erbjuds 8 000 kronor före skatt om de stannar tiden ut. ”8 000 kronor för 30 års tjänst. Jävla idioter”, summerar en besviken anställd.

Fackklubben, med ordföranden Frances Tuuloskorpi i spetsen, har genom åren vunnit en rad fackliga segrar på bageriet. Nu rustar de för en sista batalj.

Mer facklig diskbänk än så här blir det inte! Finns på Youtube.