Serien: Vikings

Har du inte redan sett den storslagna serien om vikingen Ragnar Lodbrok och hans familj är det dags nu. Det är skräckinjagande vikingaskepp, räder och upptäcktsfärder runt om i Europa, våld, sex och människooffer.

Hur fungerar ob-ersättningen?

Frågor om jobbet

Men också starka kvinnor, geniala intriger, en lektion i de gamla gudasagorna och kampen mellan kristendomen och asatron. Samt en inblick i det hårda livet i Norden runt 700-800-talet.

Podden: Mytologier

Författaren Johan Egekrans går tillsammans med en expert genom de stora gudarna, läskiga monster och skogens väsen. Här finns lättlyssnade avsnitt från de nordiska sagorna, om Ymer, Tor och Loke.

Passa även på att höra avsnitten om vampyrer, näcken och snömannen.

Podden: Svenska folkets historia

Lyssna på programledaren Anders Lundins välbekanta röst och följ med till vikingatiden i avsnittet med samma namn.

Även här får programledaren hjälp av en expert, arkeologen Jonathan Lindström, och skådespelare, för att sätta oss in i berättelsen.

Passa även på att lyssna på avsnitten om pesten, kvinnlig rösträtt och motboken.

Ögonöppnaren: Krigargraven på Birka

Redan på 1800-talet hittades en grav på Birka som uppenbarligen tillhörde en rik krigare. Den döda hade begravts med ett svärd, en yxa, tre spjut, två sköldar, två knivar, flertalet pilspetsar och hästutrustning.

Länge var det självklart att graven tillhörde en man. På 70-talet indikerade forskningsresultat att det skulle kunna vara en kvinna, men resultaten togs aldrig på allvar. 2017 visade dock DNA-tester att skelettet var från en kvinna.

Nu menar forskarna att sagornas berättelser om sköldmöer och valkyrior som krigade med männen mycket väl kan stämma. Gör ett besök på Birka i Mälaren och lär dig mer.

Klassikern: Röde Orm

Frans G Bengtssons berättelse från 1940-talet om Orm Tostessons äventyr under vikingatiden har kallats en av de mest betydelsefulla svenska böckerna under 1900-talet. Författaren är känd för sitt korthuggna sätt att skriva.

I höst sätter Dramaten upp Röde Orm på scen, premiär den 4 oktober.

Bottennappen att undvika

Vikingasjukan: Tydligen får den dig att tafsa på riksdagskvinnor vid middagar.

Norsemen: Netflixserie om norska vikingar. Dåligt skådespeleri och buskisskämt.

Plasthjälmar med horn: Därför.