Pernilla Sandberg är klubbordförande på City Gross i Växjö. Hon skulle egentligen varit ledig i dag. Men hennes butik är en av arbetsplatserna som kommer att strejka om varslet blir verklighet. Och då ställer man upp. Så Pernilla har varit på jobbet under förmiddagen och informerat. Att ställa upp är precis vad Pernilla och hennes kollegor gjort under hela pandemin. De har jobbat över. De har gått till jobbet varje dag trots risken att smittas. De har försökt hålla avstånd trots att många kunder inte gör det. De har tagit sitt samhällsansvar. Nu säger Svensk Handel att facket inte tar ansvar när de i en coronakris varslar om strejk.

– Vi behöver göra det här. Det är jätteviktigt och det är inte orimliga krav vi har. Trygga jobb och att få ta del av låglönesatsningen som industrin satt. Vem är det som inte tar ansvar?

Just trygga jobb – att det ska krävas objektiva skäl för att anställa på visstid – är oerhört viktigt, anser Pernilla Sandberg. Hon skulle gärna gå längre. Helt ta bort anställningsformen.

– Visstid är otryggt och osäkert. Hur ska du kunna planera livet? Jag hoppas ju att det blir ett avtal och inte strejk. Men blir det strejk tar vi fajten! Vi är väl förberedda och redo.

Erica Ödalen, Linn Wegemo och Roger Olsson på Martin och Servera i Enköping redo med strejkvarsel-information till medlemmarna.

Klubbordförande Linn Wegemo hade precis kommit till jobbet på Martin & Servera i Enköping när en ombudsman från avdelningen ringde: ”Hej! Vi är i bilen på väg till dig”. ”Oj, jaha varför då”, tänkte Linn först. Sedan: ”Shit, vi är uttagna om det blir strejk”.

– Jag har tänkt att det kanske blir varsel om strejk. Nu känns det spännande och bra att verkligen få vara med och delta i frontlinjen. Vi har sagt hela tiden att vi står redo när och om det behövs!

Förmiddagen har bestått i att svara på medlemmars frågor, som till exempel konfliktersättning och hur den eventuella strejken kommer genomföras. Och att skriva praktisk information som ska upp på fackets info-tavla. Nästa punkt på ”att göra-listan” är att fixa ett strejkschema och ta emot strejkvästarna som är på g.

– Vi är en stor arbetsplats med flera ingångar och vi har öppet dygnet runt, så det kommer att behövas flera strejkvakter. Men vi är också många medlemmar.

Och fler blir de. Bara under morgonen har klubben värvat nya medlemmar.

”Vi håller ihop ”

Framför allt två frågor ligger bakom Handels varsel om strejk. Den ena gäller trygga jobb. Facket kräver att det ska finnas objektiva skäl för att anställa på visstid. Det gäller butiksanställda. I lager- och e-handelsavtalet finns redan en liknande skrivning. Den andra är en låglönesatsning som också den främst gynnar butiksanställda. Men att Linn och hennes kollegor som är lagerarbetare blir uttagna i strejk ser Linn som självklart.
– Det handlar om solidaritet. Allt hänger ihop. Och vi håller ihop.

Att Svensk Handel kallar varslet för oansvarigt har Linn svårt att förstå.

– Det är inte orimliga krav som ställs. Låglönesatsningen följer industrins märke och alla har rätt till trygga jobb.

Anställda på Ikea är taggade

Även på Ikea Kungens Kurva, utanför Stockholm är man redo och taggade.

– Jag tvekar inte sekund på att vi får den hjälp vi behöver från avdelningen och från förbundet. Det är bara att köra! Det här är viktigt för oss alla. Reaktionerna här har varit positiva. ”Nu måste det bli bättre!” sa några i dag som jag pratade med. När man diskuterar detaljerna, även för de som inte är så insatta, så får de avsmak för Svensk Handel och deras argument. Folk är taggade, säger Rickard Hernandez Gutierrez, som är klubbordförande.

Rickard Hernandez

Men först när varslet kom trodde han att något blivit fel.

– Jag har varit ganska ifrågasättande till att de förlängde avtalsrörelsen. När industrin satte märket i helgen så var jag avvaktande och tänkte att nu följer väl handeln strax efter. När varslet nu kom så kände jag att något måste blivit fel. 

Det är främst minimilöner/låglönesatsningen och frågan om allmän visstid som lett fram till strejkvarslet. Är det värt att strejka för?

– Ja, det är jätteviktiga frågor. Trygghet är något alla människor behöver. Att behöva leva med osäkerheten att kunna bli uppsagd från en dag till en annan är hemskt. Jag skulle absolut inte kunna jobba så.

– Och angående lönerna så är det klart att vi ska ha en bra löneförhöjning! Vi är mitt i en pandemi och vi står här på golvet dag ut och dag in och kämpar och sliter för att kunderna ska ha det bra. Detta trots att många struntar i rekommendationerna. Utan oss hade det aldrig gått, så det känns jättebra att facket tar strid!

Låglönesatsningen och minimilönerna

Industrins avtal är värt 5,4 procent på 29 månader. Facken inom industrin uppger att avtalet innehåller en låglönesatsning som innebär att branscher och arbetsplatser där anställda har månadslön under 26 100 kronor ska få högre löneökningar i procent. Detta skulle framför allt gynna butiksanställda. Men det Svensk Handel har erbjudit uppfyller enligt Handels inte kraven i låglönesatsningen. Framför allt är parterna oense om avtalens minimilöner.