Svensk Handels vd Karin Johansson är kritisk till Handels agerande.

– Att ta till konfliktvapnet mitt i en allvarlig kris med osäker framtid är djupt oansvarigt. Dessutom är nivån på märket bekymmersamt hög, många handelsföretag kommer att ha extremt svårt att bära dessa kostnadsökningar, säger Karin Johansson i ett pressmeddelande.

Svensk Handel hävdar att man i förhandlingarna har accepterat att genomföra en låglönesatsning. Men arbetsgivarna accepterar inte att avtalets sammanvägda kostnadsnivå överstiger 5,4 procent, som är det märke som industrins avtal satt.

– Även facket måste vara beredda att anpassa sin karta till hur verkligheten faktiskt ser ut, nu ställs krav som om coronakrisen vore en illusion, säger Karin Johansson.

Handels ordförande Linda Palmetzhofer försvarar fackets agerande:

– Industrins märke innehåller en låglönesatsning på exakt samma sätt som 2017. Den gången fick vi ut högre löneökningar i procent för lågavlönade. Vi håller fast vid den principen.

Att stora delar av handeln nu befinner sig i ekonomiska svårigheter spelar enligt Linda Palmetzhofer mindre roll.

– Industrins märke ska gälla för alla. De år då industrin har gått sämre än handeln har märket i avtalsrörelsen blivit lägre än många handelsföretag skulle klara av. Då har Svensk Handel inte velat betala mer än märket. Nu när det plötsligt drabbar dem på ett annat sätt vill de inte länge följa industrins märke. Om lönerna i varje bransch ska sättas efter bärkraft är vi tillbaka i en modell som inte gynnade någon, säger Linda Palmetzhofer.