Beskedet i förra veckan att Handels varslar 5000 anställda om strejk mottogs positivt på Handelsnytts Facebooksida. En absolut majoritet av kommentarerna backar Handels i beslutet.

”Inte mer än rätt”

”Handels gör helt rätt. Matvarubutikerna slår rekord på rekord och i år är det all time high. Det är inte mer än rätt att personalen då får högre löner med, eftersom de anses att de ska jobba hårdare för samma timlön”, skriver en läsare.

”Såklart de gör rätt, skriver en annan. Medlemmarna är värda varenda krona, varenda satsning, heja Handels!!!”

Medlemmarna är värda varenda krona, varenda satsning, heja Handels!!!

Läsare

”Varför skulle inte vi få högre lön som alla andra?” tycker en tredje. Som vi har slitit och dessutom jobbar riskfyllt under pandemin. Stå på er!”

Peppade på strejk

Även på Twitter har reaktionerna varit starka. Flera handelsanställda och förtroendevalda inom förbundet visar stor entusiasm för den tänkbara strejken.

”Fullkomligt älskar den nya energin på jobbet??? Folk e tokiga i den eventuella strejken. Taggade till tänderna”, skriver @osthead

”Mitt fackförbund varslar om strejk! Står bakom till 100 procent” tycker @Stormklockan.

”Svensk Handel säger att de fackliga kraven om trygghet är ”krav som om coronakrisen vore en illusion”. Fråga anställda och skyddsombud på golvet om dom håller med” tycker @KarlssonMax

Sjöstedt backar Handels

En som visade sitt stöd var Vänsterpartiets tidigare partiledare Jonas Sjöstedt – detta efter att uppgiften om att chefer på de varslade arbetsplatserna samlat in uppgifter om vilka som är medlemmar i facket.

Insamlandet av informationen har lyfts fram av Handels som potentiellt strejkbryteri.

”Inget j-a strejkbryteri! Var observant om det blir strejk och handla inte hos strejkbrytare”, skriver Jonas Sjöstedt på Twitter.

Inget j-a strejkbryteri!

Jonas Sjöstedt på Twitter.

Oansvarigt tycker motståndare

Från borgerliga skribenter och politiker har det dock varit annat ljud i skällan. Mycket fokus har legat på att förbundet anses agera oansvarigt på grund av coronapandemin.

”Kraven som Handels ställer är orimliga, som om corona inte existerar. Att hota med strejk i en kris där fokuset borde ligga på att få branschen att överleva är oansvarigt”, skriver Matilda Ekeblad, som kandiderar till ny ordförande för Muf, på Twitter.

Det verkar synnerligen oklokt att i denna situation riskera att de redan hädangångna arbetsplatserna och tillkomna arbetslösa blir fler

Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet.

Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet är inne på samma linje. Enligt henne kan en eventuell strejk leda till ökad arbetslöshet i handeln.

”Förödelsen är redan stor, och alla får göra uppoffringar. Delar av handeln har redan gått i graven. Det verkar synnerligen oklokt att i denna situation riskera att de redan hädangångna arbetsplatserna och tillkomna arbetslösa blir fler” skriver hon i en ledare.