Konflikten mellan det tyska fackförbundet Verdi och Amazon är inne på sitt åttonde år. Bakom sig har förbundet över 300 strejkdagar, åtskilliga rättsprocesser och en utslitande strid i media.

Som ansvarig för detalj- och e-handelsbranschen på det tyska industrifacket Verdi har Orhan Akman har varit en av nyckelpersonerna i den fajten.  

Samma koldioxidutsläpp som Danmark

På en digital workshop arrangerad av tankesmedjan Friedrich Ebert Foundation jämför han Amazons ekonomiska muskler med de av ett helt lands. Portugal eller Vietnam lyfts fram som exempel. Företagets årliga koldioxidutsläpp motsvarar utsläppet från hela den danska befolkningen.

Fajten mot Amazon går mycket djupare än villkoren säger Orhan Akman på det tyska fackförbundet Verdi. Förbundet har kämpat mot företaget i åtta år.

Men trots Amazons storlek så har Verdis arbete burit frukt, säger Orhan Akman.

– Vi har lyckats förbättra villkoren. De anställda har fått löneförhöjningar, jul- och semesterbonus, samt ett visst medbestämmande på arbetsplatserna.

Samtidigt är villkoren bara en del av ekvationen. För Verdi går kampen mot Amazon djupare än så. Ställt på sin spets blir frågan i det närmaste filosofisk, då det handlar om arbetets grundläggande mening, och om människans roll i det.

Man har delat upp arbetsuppgifterna i små små delar, precis som på 1800-talet

Orhan Akman, ansvarig för detalj och e-handelsbranschen på Verdi.

– Amazons centraler här i Tyskland kan jämföras med fabrikerna från 1800-talet. Det kan låta konstigt eftersom de är fullt igenom digitaliserade och styrs av AI. Men det handlar om hur man har delat upp arbetsuppgifterna i små små delar, precis som på 1800-talet.

Avhumaniserade fabriker

Konsekvensen för den enskilda medarbetaren blir på sikt horribel, menar Orhan Akman. Anställda som jobbat länge i fabrikerna vittnar om att man ser siffror flimra förbi ögonen om kvällarna. De tänker, drömmer och lever sitt arbete och sin prestation. 24 timmar om dygnet.

Vi kräver medbestämmande över vad en algoritm får och inte får göra.

Orhan Akman

För att nå målen om packade ordrar finns ingen tid att prata med en kollega, säga hej och fråga om hur helgen har varit. Arbetet avhumaniseras.

– I grunden är detta alltså en ideologisk konflikt om människovärde och frihet. Därför vill vi ha inflytande över tekniken som styr maskinerna. Vi kräver medbestämmande över vad en algoritm får och inte får göra, säger Orhan Akman.

Prövar sig fram på nya marknader

Sedan någon månad tillbaka är nu Amazons svenska plattform i gång. Samtidigt sköts lagerverksamheten i Eskilstuna av Kuehne Nagel, ett tyskt logistikföretag som har kollektivavtal med Transportarbetarförbundet.

Enligt Orhan Akman är det inte ovanligt att Amazon sluter avtal med olika bolag och inom branscher när de etablerar sig i ett nytt land. Detta för att sedan säga upp dem och gå vidare till nästa affärsområde.

– Man ska komma ihåg att Amazon är en plattform. De verkar i många branscher. I Tyskland har de till exempel försökt sälja färskvaror. De slöt avtal med två bolag inom livsmedelsindustrin, men sade sedan upp dem efter en tid. De prövar ett upplägg och testar sig fram.

Betalar ingen skatt i Tyskland

En annan framgång för Verdi är att Amazon i år gick med i den tyska motsvarigheten till Svensk Handel. Dock vägrar företaget fortfarande att teckna branschens kollektivavtal, och man betalar heller ingen skatt i Tyskland. Detta är två av Verdis viktigaste krav.

Plocka fram megafonerna och de röda fanorna. Det är det enda språk de förstår.

Ohran Akman

Inför handelshögtiden Black Friday och den efterföljande julhandeln planerar förbundet därför ytterligare aktioner och strejker. Enligt Orhan Akman är Verdi redo för åtta år till av strejker om så krävs.

– Något vi lärt oss under den här tiden är att Amazon reagerar på press och på välorganiserade arbetsplatser. Så plocka fram megafonerna och de röda fanorna. Det är det enda språk de förstår.

Fakta: Amazon

Amazon grundades 1994 av Jeff Bezos och är i dag världens största e-handelsföretag med 45% av marknaden.

2018 blev Amazon det andra företaget någonsin efter Apple att värderas till över 1 biljon dollar (1 000 miljarder dollar, vilket motsvarar drygt 9 300 miljarder kronor).

Jeff Bezos har enligt affärstidningen Forbes en personlig förmögenhet på motsvarande omkring tusen miljarder kronor.

Källor: Wikipedia, Forbes, Daily Mirror