Frågan om LO:s låglönesatsning har färgat de flesta strejkvarsel under 2020 års avtalsrörelse och så även i ett nytt sådant som Hotell- och restaurangfacket nu lägger för restaurang- och kaféanställda inom handeln.

Varslet berör i första hand 300 anställda på tre av Ikeas restauranger och enligt HRF så handlar det om att motparten inte vill gå med på just en låglönesatsning.

– Svensk Handel har genomgående under förhandlingarna vägrat att gå med på förbättringar för dem som tjänar minst. Vi som fackförbund kan inte acceptera att minimilönerna inte höjs. Rimliga löner är en förutsättning för schysta arbetsplatser, säger Per Persson, HRF:s avtalssekreterare, i ett pressmeddelande.

Kan bli strejk 11 december

Svensk Handel å sin sida menar att HRF försöker få ut mer än det märke som parterna inom industrin satte den sista oktober.

– Vi kan inte acceptera att HRF kräver högre löneökningar än övriga branscher. Svensk Handel står upp för den svenska modellen och märkets lönenormerande roll, säger Ola Axelsson förhandlingschef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Även frågan om rätt till högre sysselsättningsgrad splittrar fack och arbetsgivare.

Strejken bryter ut den 11 december klockan 11.00 om inte HRF och Svensk Handel kommit överens om ett avtal innan dess. I strejken ingår dessutom en blockad mot nyanställningar, inhyrning av personal och mer- och övertid.

Den här artikeln publicerades först i Arbetet, som tillsammans med Handelsnytt och flera andra tidningar ingår i LO Mediehus.