Hudoteket har ett 20-tal anställda, varav de flesta arbetar i salongen i centrala Jönköping och ett fåtal i webbshopen.

I augusti begärde Handels att företaget ska teckna kollektivavtal. Det rör sig om skönhetsvårdsavtalet för salongens anställda och lager- och e-handelsavtalet för dem som jobbar i webbshopen.

Arbetsgivaren har inte undertecknad avtalet, och veckan före jul varslade Handels om strejk för att tvinga företaget att skriva under. Strejk bryter ut 4 januari om inte parterna kommit överens innan dess.

Arbetsgivaren bestämmer

– Vi har medlemmar på arbetsplatsen som vill ha kollektivavtal. Det ger dem garanterade löneökningar, pensionsinbetalningar och ersättning på röda dagar. Utan kollektivavtal har arbetsgivaren hela makten att bestämma om löner, säger Lars Jarslet, ombudsman på Handels i Växjö.

Det är så vitt han vet första gången Handels varslar om strejk för att få ett företag att teckna skönhetsvårdsavtalet.

Medlare utsedd

Medlingsinstitutet har utsett medlare som inlett dialog med arbetsgivaren och facket.

Hudotekets vice vd Andrea Olofsson framhåller att företaget tidigare haft kollektivavtal, men att verksamheten sedan dess har växt med nya delar.

– Vi är självklart väldigt måna om vår personal. Vi har dialoger igång och vill hitta bra lösningar som innefattar våra olika delar och med rätt fackförbund, säger Andrea Olofsson.

Fakta: Ovanligt kollektivavtal

Skönhetsvårdsavtalet tillkom 2006. Det skiljer sig från Handels övriga kollektivavtal i ett viktigt avseende: Det har inte skapats genom förhandlingar med en arbetsgivarorganisation utan är ensidigt skrivet av Handels. Facket tecknar avtalet lokalt med enskilda företag. 

Innehållet är en blandning mellan detaljhandelsavtalet och frisöravtalet. 

Skönhetsvårdsavtalet gäller för anställda som arbetar med hud- och nagelvård och andra icke-medicinska behandlingar som syftar till skönhet och välbefinnande.