Den nya, tillfälliga pandemilagen klubbades igenom i fredags. Lagen ger regeringen och myndigheter ökade möjligheter att bekämpa smittspridningen.

Kan stänga ner företag som inte sköter sig

Bland annat kan regeringen nu begränsa öppettider för privata verksamheter samt sätta gränser för hur många personer som får vistas i en lokal eller på en viss plats. Möjligheten finns även att dela ut viten och till och med stänga ner företag som inte följer reglerna.

Folkhälsomyndigheten har därför tagit fram nya föreskrifter som är kopplade till lagen. För handeln innebär det i princip tre saker:

  1. Varje besökare ska ha tio kvadratmeter för sig själv.
  2. Butikerna ska ange vid alla entréer hur många besökare som får vistas i lokalerna samtidigt. Detta har tidigare varit en rekommendation.
  3. I köpcentrum gäller maxantalet för alla butiker men inte för centrum totalt sett. Köpcentrum och gallerior blir dock skyldiga att ta bort eller spärra av möbler och inredning som gör att människor stannar i lokalerna.

Ica-butiken som certifierat sig

På Ica Kvantum Hjertberg i Lidköping har man länge arbetat intensivt med coronafrågan. Alla anställda får ha visir och handskar, spritautomater finns utplacerade i butiken och i höstas genomgick man en särskild utbildning för att ”coronacertifiera” sig.

För att klara posthanteringen under julrushen hade man även ett tält utanför butiken så att kunder inte behövde gå in för att hämta paket.

Det är så klart väldigt svårt att säga, men hade detta gjorts i våras så hade kanske läget varit annorlunda

Sara Orrben, Ica Kvantum Hjertberg.

Sara Orrben är kassachef på Ica Kvantum Hjertberg. Hon välkomnar de striktare reglerna som pandemilagen medför, även om hon tycker att de kunde kommit tidigare.

– Nu sitter vi redan i en tuff sits gällande smittspridningen. Det är så klart väldigt svårt att säga, men hade detta gjorts i våras så hade kanske läget varit annorlunda, säger hon och fortsätter:

– Vi har som tur goda förutsättningar här med stora lokaler. Vi gör allt vad vi kan.

Bra med förhållningsregler

Under arbetet med coronacertifieringen införde Ica Kvantum Hjertberg redan ett maxtal. För att möta de nya kraven på 10 kvadratmeter per besökare justerades det gamla taket under helgen från 400 till 350 kunder.

– Vi tittade mycket på vad andra gjorde, till exempel Gekås som jag vet hade 7,5 kvadrat per kund. Under hösten fanns inga tydliga riktlinjer så det är skönt att det nu finns förhållningsregler, säger Sara Gyltman, ställföreträdande handlare.

Vill se tydligare regler om att handla ensam

Svensk Handel har kritiserat regeringen för att inte tillföra nya stöd till handeln i samband med att den nya pandemilagen nu träder i kraft.

Sara Gyltman håller med om att coronahanteringen inneburit merkostnader för Ica Kvantum Hjertberg, särskilt eftersom butiken själva valt att certifiera sig och tagit in vakter som trängselvärdar. Men förutom ekonomiskt stöd skulle hon även velat se att politiker och myndigheter satte ner foten kring hur många som bör gå och handla samtidigt.

Vi kämpar med att få kunderna att förstå att de bör komma en och en, i stället för hela familjen

Sara Gyltman, Ica Kvantum Hjertberg.

– Jag känner mig trygg med vår maxgräns. Men vi kämpar med att få kunderna att förstå att de bör komma en och en, i stället för hela familjen. Där hade jag önskat en tydligare linje, säger Sara Gyltman.

Det är länsstyrelserna ska utöva tillsynen över föreskrifterna som kopplas till pandemilagen. Lagen gäller tillfälligt fram tills den sista september 2021.

Fakta: Endast ytor där kunden ingår ingår

Nya pandemilagen innebär att butiksägare måste börja räkna kunder i förhållande till butikens yta. Varje kund ska ha tio kvadratmeter för att kunna hålla avstånd.

Det är endast ytor där kunderna kan röra sig som ingår. Ytor som personalrum och lager eller ytor där exempelvis hyllor står ska räknas bort. Om trängseln inte begränsas riskerar straff i form av viten. Ytterst kan butikerna tvingas stänga.

Läs mer om den nya pandemilagen här.