Som att få en kniv i ögat. Så beskriver Marcus Tidebrink sin huvudvärk. När han fick diagnosen Hortons huvudvärk gick han direkt till sin chef med en stor bunt infor­mation om sin sjukdom. Marcus jobbar på Mecas lager i Borås. Han har turen att ha en förstående chef och stöttande kolleger. Det har inte alla.
För en person som jobbar i butik finns det mycket som kan trigga ett migrän­anfall. Flimrande lysrör i taket, kassaapparatens lysande skärm. Det vet Sarah, som vill vara anonym för att hon inte har vågat berätta för sin chef i el­butiken att hon har migrän.
Över en miljon svenskar har migrän. Det betyder att många
jobbar med någon som har det. Det kan såklart kännas lite tröttsamt att ännu en gång behöva täcka upp för en kollega som behöver gå ifrån en stund. Men migrän är ingen vanlig huvudvärk. Det går inte att ”bita ihop och skärpa sig”. Och ofta behövs det inte så mycket för att den som lider av migrän ska få ett friskare arbetsliv.

Små justeringar, som möjligheten att ta korta pauser eller byta arbetsuppgifter, kan göra stor skillnad när man känner att ett anfall är på väg.

För 2021 önskar jag mig ett arbetsliv där man ska våga tala om för sin chef vilket stöd man behöver – och få det. Där vi orkar visa varandra omtanke. Någon har huvudvärk, en annan mensvärk. Vi är inte maskiner, och vi borde ha råd med ett arbetsliv anpassat till oss människor. Tänk vad mycket stress och onödigt lidande vi skulle spara åt varandra då.