I Stockholm har länsstyrelsen avsatt omkring 30 inspektörer för att se till att den nya pandemilagen följs. Ett antal handelsplatser har redan inspekterats, bland annat i Solna, centrala Stockholm och Huddinge.

Exempel på butiker som fått besök är Åhléns, H&M, Intersport, Ica, Ikea och Pressbyrån.

– Jag har intrycket att de varit väl förberedda. Ofta har de haft åtgärder sedan tidigare, säger avdelningschef Mathias Wahlsten till tidningen Mitt I.

Jag har intrycket att de varit väl förberedda.

Mathias Wahlsten, avdelningschef på länsstyrelsen i Stockholm

Tennisbollar är en lösning

Enligt lagen måste butikerna begränsa antalet kunder så att varje person har 10 kvadratmeter att disponera själv.

För att se till att så sker har olika snillrika system tagits fram, däribland tennisbollar i en burk vid entrén som man senare lämnar tillbaka när man går ut. På många håll används kundkorgarna på liknande sätt. Vissa större butiker har i stället satsat på automatiserade lösningar med kameror.

Det här systemet är nu vanligt förekommande på butiker.

10 inspektörer i Göteborg

I Göteborgsområdet kom inspektionerna igång förra fredagen, den 15 januari. Där har länsstyrelsen sammankallat en grupp med tio inspektörer. Först ut kontrollerades köpcentrum och gallerior.

– Vi räknar med att tillsynen ger oss ett gott underlag för att gå vidare med förebyggande åtgärder och möjliga brister, skriver länsstyrelsen Västra Götaland i ett pressmeddelande.

Kan besluta om stängning i extrema fall

Även i Skåne har är tillsynen på rull. Där har en helt ny enhet skapats för ändamålet som bemannats med personal med erfarenhet av tillsynsverksamhet.

– ­Vi kommer i första hand att informera och ge stöd och råd för att verksamheterna ska göra rätt. Men det kan också bli aktuellt med mer tvingande åtgärder. I extrema fall finns möjlighet att besluta om stängning av verksamheter, säger Anneli Hulthén, landshövding i Skåne i ett uttalande.

Förutom butiker och gallerior ska länsstyrelsen även utöva tillsyn över gym, sporthallar, badhus, allmänna sammankomster, offentliga tillställningar samt platser som hyrs ut för privata sammankomster.

Fakta: Endast ytor där kunder rör sig ingår

Nya pandemilagen innebär att butiksägare måste börja räkna kunder i förhållande till butikens yta. Varje kund ska ha tio kvadratmeter för att kunna hålla avstånd.

Det är endast ytor där kunderna kan röra sig som ingår. Ytor som personalrum och lager eller ytor där exempelvis hyllor står ska räknas bort. Om trängseln inte begränsas riskerar straff i form av viten. Ytterst kan butikerna tvingas stänga.

Läs mer om den nya pandemilagen här.