Nu stämmer fackets juridikbyrå LO-TCO Rättsskydd matjätten Ica efter att företaget avskedat en fastanställd lagerarbetare. 

I oktober förra året avskedades mannen som då jobbade på Icas lager. 

Enligt den färska stämningen var anledningen till att han fick gå att han vid ett tillfälle medvetet kört truck under påverkan av Tramadol.

Beroendeframkallande

Läkemedlet Tramadol är receptbelagt och klassas som ett beroendeframkallande medel. 

Det kan användas vid behandling av måttlig till svår smärta.

LO-TCO Rättsskydd har nu lämnat in en stämning mot Ica till Arbetsdomstolen om att avskedandet bör ogiltigförklaras och att mannen bör få skadestånd. 

Enligt LO-TCO Rättsskydd har den anställda inte medvetet kört truck under påverkan av läkemedlet. Byrån menar också att det som hänt varken motiverar avskedande eller uppsägning. 

Mannen blev avskedad – utan att det ens fanns saklig grund för uppsägning, står det i stämningsansökan. 

Vill ha skadestånd

Om Arbetsdomstolen skulle komma fram till att det var fel att avskeda mannen men rätt att säga upp honom kräver LO-TCO Rättsskydd i så fall skadestånd för att han från början avskedades.

Arbetet har varit i kontakt med Sofie Malmkvist, ansvarig jurist på LO-TCO Rättsskydd, och ställt frågor om hur de menar att händelsen gått till. 

Men hon svarar via mejl att hon inte kan säga mer för tillfället än det som framgår av stämningsansökan. 

Icas pressavdelning svarar också via mejl att de inte sett den aktuella stämningsansökan och inte heller kommenterar enskilda ärenden.

Den här artikeln publicerades först i Arbetet, som tillsammans med Handelsnytt och flera andra titlar ingår i LO Mediehus.