Tusenlappar mer i månaden när Chanel skaffar kollektivavtal
Det är exklusivt, det är kult och skaparen är en odödlig stilikon – modehuset Chanel. Men först nu får anställda garanterade löneförhöjningar och ob-ersättning. Efter varsel om strejk har Chanel tecknat kollektivavtal.
– Det är riktigt, riktigt kul, säger Petter Gustafsson, gruppchef på Handels i Stockholm och en av dem som förhandlat fram avtalet med Chanel.
För anställda på modehuset kan kollektivavtalet betyda flera tusenlappar mer i månaden, framför allt eftersom Chanel nu betalar ob-ersättning. Med ett kollektivavtal är anställda också garanterade bland annat löneförhöjningar, möjlighet att påverka sina scheman och de får också starta fackklubb.
Anställda kontaktar facket
I början av förra året, 2020, hörde Chanel-anställda i Stockholm av sig till Petter Gustafsson. De hade frågor om schema och arbetsmiljö, till exempel frågor om ansvar och förutsättningar för att göra sitt jobb. Efter ett tag stod det klart att de anställda ville ha kollektivavtal. Även i Malmö hade anställda hört av sig och där hade en diskussion med modeföretaget påbörjats.
Tillsammans med kollegan Mikael Willman inledde Petter Gustafsson förhandlingar om kollektivavtal med Chanel. Precis före jul varslade Handels om strejk. Den bröt aldrig ut för 20 januari i år tecknade Chanel kollektivavtal.
– Vi har haft mycket konstruktiva förhandlingar med Chanel, säger Petter Gustafsson.
Chanel sist ut med kollektivavtal
I och med att Chanel tecknat avtal har nu alla stora exklusiva modehus med bolag i Sverige kollektivavtal med Handels. Acne-anställda fick avtal förra året 2020.
”Chanel önskar inte ge en kommentar till artikeln” skriver modehuset i ett mejl till Handelsnytt.
Detta är ett kollektivavtal
Ett kollektivavtal är ett avtal mellan ett fackförbund (där arbetstagare/anställda är medlemmar) och en arbetsgivarorganisation (där arbetsgivare är medlemmar).
I kollektivavtalet bestäms saker som lägst tillåtna lön, försäkringar och pengar till pensionen.
Modehus med kollektivavtal
- De stora modehusen i Sverige som har avtal är Chanel, Louis Vuitton, Prada, Celin och Acne.
- Andra är Filippa K, Hunky Dory, J Lindeberg, Odd Molly, Rodebjer (fick avtal 2018), Tiger of Sweden, Whyred. Whyred ägs sedan 2018 av bolaget Gotoga. Under 2019 fram till augusti 2020 befann sig Whyred i rekonstruktion
Saknar kollektivavtal
- House of Dagmar
- Hope, som är nyligen satt i rekonstruktion. Även Hope ägs sedan 2018 av bolaget Gotoga.
Chanel i Sverige
Chanel har drygt 50 anställda och 12 butiker i Sverige. Sju ligger i Stockholm City, ytterligare en på Arlanda, två butiker i Malmö samt två butiker ligger i Göteborg.
Modehuset Chanel
Gabrielle ”Coco” Chanel föddes 1883. När Gabrielle var tolv år dog hennes mamma och Gabrielle flyttade till ett barnhem, som sköttes av nunnor. Vid 18 års ålder flyttade Gabrielle till ett kloster där hon arbetade som sömmerska. Namnet Coco kommer från hennes korta karriär som varietésångerska i början av 1900-talet. 1910 lades grunden för modehuset Chanel.
Det började med hattar och sportkläder i jersey. Fem år senare öppnas den första Haute Couture-butiken. 1921 introduceras parfymen Chanel No.5. Därefter make-up och hudprodukter. 1955 lanseras den berömda handväskan med guldfärgad kedja. Mest känd är Chanel för ”den lilla svarta” klänningen, Chanel-dräkten och parfymen Chanel No.5. En mängd kändisar har burit hennes kläder och parfymer genom tiderna. Källa: Chanel och Expressen.