Handelsnytt har tidigare skrivit om de avtalslösa svenska kläddesignföretagen. En genomgång förra året visade att fyra av tio företag som ingår i det så kallade ”svenska modeundret” saknade kollektivavtal: Acne Studios, Hope, House of Dagmar och Rodebjer.

Men för Rodebjer ser det nu annorlunda ut. I företagets tre Stockholms-butiker gäller nu kollektivavtal.

– Vi har haft kontakt med Rodebjer sedan i början på mars, men medlemmarna har själva varit väldigt pådrivande gentemot arbetsgivaren. Min bild är att företaget varit positivt inställda, säger Emma Lindqvist, ombudsman på Handels i Stockholm.

Läs mer: Modespecial: 4 av 10 designföretag saknar avtal

Ekonomiskt blir det störst skillnad för de extraanställda. Enligt uppgift kan det handla om så mycket som 2000 kronor mer i månaden.

Men enligt Emma Lindqvist har det inte bara handlat om pengarna.

– Lönefrågan har varit viktig. Men även garantin för försäkringar och pension, säger hon och fortsätter:

– De hade även en speciallösning vad gällde ob-tillägget som skulle motsvara det i kollektivavtalet. Jag kan inte säga att det var fel, men det blir sällan bra med egna varianter. Kollektivavtal är en garanti för att man får rätt ersättning från början.

Handels verksamhetsassistenter Emma Amén och Yvonne Östling Berg har haft kontakt med personalen under processen. De är båda nu mycket glada över att avtalet äntligen är på plats.

– Det finns en prestige i att arbeta på de här butikerna som ibland kan vara hämmande. Vad händer med allt det andra, med villkoren? Därför är det extra roligt att de har stått på sig, säger Yvonne Östling Berg.

Läs mer: Designföretag saknar fortfarande avtal

Från Rodebjers sida säger man sig också vara nöjd. Enligt ekonomichef Carolina Nordling har den senaste tidens goda ekonomiska utveckling lett fram till att tiden för ett avtal var mogen.

– I takt med vår starka tillväxt följer en helt annan struktur i bolaget. Det föll in rätt i tiden helt enkelt, säger hon till Handelsnytt.

Att det skulle bli någon större skillnad vad gäller lön och ob-ersättning ställer man dock inte upp på. Det handlar mer om att formalisera villkoren, säger Carolina Nordling.

– Vi har tidigare följt riktlinjerna efter bästa förmåga men att ha ett formellt avtal på plats utgör såklart en större trygghet för våra anställda. Det är även positivt för båda parter i diskussioner om lönenivå och påslag. Vad är branscherfarenhet till exempel? Nu när vi har ett avtal så kan vi utgå från det.

Totalt berörs omkring 15 anställda av avtalet, som gäller retroaktivt från och med den 1 maj.

Fakta: Detta är ett kollektivavtal

Ett kollektivavtal är ett avtal mellan ett fackförbund (där arbetstagare/anställda är medlemmar) och en arbetsgivarorganisation (där arbetsgivare är medlemmar).

I kollektivavtalet bestäms saker som lägst tillåtna lön, försäkringar och pengar till pensionen.

Läs mer om kollektivavtal i handeln här.