Det trodde ni inte va? Att vi skulle behöva prata om pantmaskinen. Men jo, så illa är det faktiskt. Nu när vi alla har vant oss vid att handla med hänsyn är det dags att vi gemensamt kliver åt samma håll med pantmaskinen. Apparaten vars varningspip kan sända kalla kårar längs ryggen på vilken butiksarbetare som helst.

Så här ligger det till, eller rättare sagt: Såhär BÖR det ligga till: Diverse behållare fylls med vätskor, vi förbrukar vätskorna och sedan pantarna vi behållaren. Svårare än så behöver det inte vara. Men oj vad svårt det verkar ha blivit. Cigarettfimpar, tamponger och medicin är ett fåtal saker som dykt upp i maskinen på jobbet. Jag vet att medicin inte får slängas i soporna – men det är fasiken ingen pant på skiten heller! Jag bestämde mig att det var dags att säga något när jag en morgon kom till jobbet och möttes av en fruktansvärd stank på lagret. Det var inget mindre än vidrig spya som legat i en pantflaska och sedan pressats ned i behållaren fylld med klibbigt socker, ölslattar och andra mystiska vätskor. Spya! PÅ RIKTIGT!


På framsidan av modellen pantmaskin vi har på jobbet ser man en glad person som pantar med en tillhörande varningstext: Vänligen släng inga brinnande föremål i maskinen! Jag har länge tyckt att det var en ganska smårolig men löjlig varning. Jag har nu insett att det är maskinens nästan döende önskan om att få slippa brinna upp  på kuppen. Kuppen där vi ständigt matar den med skit för att se hur länge den överlever. Hemskt när man tänker efter.

När jag besöker återvinningen ser jag tecken av lathet strödda över marken. Människor som inte orkade sortera ut  soporna hela vägen ut så de lämnar efter sig förpackningar och annat skit som kanske inte fick plats eller var för jobbiga att hantera. Redan där har vi gått över gränsen för till slut måste någon annan hantera skräpet. Samma sak gäller vid panten. OCH JAG VILL INTE TA HAND OM DIN SPYA! Visst om du blir akut skjut i butiken och kräks. Men det är fan så många fler steg att kräkas i en flaska, förvara den för att sedan ta den till butiken för pant. Det är alldeles för medvetet för att jag ska tro att det bara råkade hända. Jag menar, du har väl en diskho eller soptunna hemma? Jag har även hört att man ska kunna kräkas i toaletten, kan vara värt ett försök i alla fall! Ta resten av ditt skräp till soptunnan när du ändå är igång.


Jag tycker att tillverkarna ska ta bort varningen om de brinnande föremålen. Jag tror mer på en gigantisk skylt ovanför varenda maskin med orden: ENDAST TOMMA BURKAR OCH FLASKOR. SNÄLLA SNÄLLA SNÄLLA. JAG BER ER. TACK.