– Enligt restriktionerna får vi ta in 154 pers i butiken och det har nog inte varit mer än 68 personer här samtidigt. Men det är svårt att hålla avstånd när det blir så koncentrerat – som till typ toakön. I söndags var det så mycket att vi fick skapa ett speciellt kö-system till toaletterna, säger Johanna Lidin som jobbar på Coop i Torsby. 

Att skidturister vill låna toaletten händer varje år. Men i år har Folkhälsomyndigheten varit tydliga med att de som reser inte ska besöka butiker på resmålet utan handla på hemmaplan. 

Har hyrt in baja-maja

– Det är inte så många som handlar utan det är just toaletten folk kommer in för. Men det går ganska bra, de flesta turister lyssnar på oss när vi ber dem hålla avstånd. Men en och annan dum kommentar har vi fått. Som att vi skulle tro att de är djur när vi ber dem gå på toan ute.

Butiken har hyrt in en baja-maja som står utomhus. Den har värme och rinnande vatten. 

På onsdagseftermiddagen kom regeringen och Folkhälsomyndigheten med nya rekommendationer om att man ska handla ensam. 

– Jag vet inte om det kommer att hjälpa, vi ber redan kunderna om det, men de kommer ändå in hela familjer och det är barn som springer omkring överallt.