– 500 personer, det är katastrof. Kan tänka mig att bara elen kostar mer än vad vi får in då. Många är oroliga nu för vad det här kan innebära, säger Izabela Nanneson, klubbordförande på Gekås i Ullared.

Alla anställda är redan mer eller mindre permitterade.

Har försökt anpassa

Izabela Nanneson tycker att företaget försökt att anpassa sig efter de regler och rekommendationer som funnits. Gekås har en yta på 43 000 kvadratmeter och har räknat med att kunderna ska ha 20 kvadratmeter var, i stället för 10 som reglerna säger. De anställda som vill använder visir och munskydd.

Izabela Nanneson.

– Okej om vi haft mycket smittspridning här, då kanske det hade varit lättare att acceptera ett sådant här beslut, men det har inte varit några större utbrott här. Det viktigaste är såklart människoliv men jag tror att det finns andra lösningar, som att använda mer munskydd, visir och handsprit. 

Förlorar 70 procent av kunderna

Gekås vd Patrik Levin är också kritisk till förslaget på ett maxtak på 500 besökare. Han säger till SvD att det skulle innebära att företaget förlorar 70 procent av sina kunder.

– Just nu har vi i snitt 7–800 kunder inne per timme. Våran högsta snittnotering ligger på mellan 1 500 och 1 800 under 1–1,5 timme om dagen. I övrig tid är det mindre folk, då har i snitt varje kund 20–25 kvadratmeter att röra sig på, säger han till tidningen. 

På frågan om det kommer innebära uppsägningar kan han inte ge ett besked. 

Maxtak på 500 besökare i varuhus och förstärkta uppmaningar att få kunder att handla en och en. Oron inför en tredje våg är stor och Folkhälsomyndigheten vill skärpa restriktionerna i handeln.

Svensk Handel: Stäng ner i stället

Även arbetsgivarorganisationen Svensk Handel är kritisk.

– För stora varuhus räcker inte 500 besökare för att få verksamheten att gå runt. Då är det bättre att använda pandemilagen för att stänga ned verksamheter och betala ut stöd till drabbade företag, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

De nya reglerna, som ännu inte är beslutade, föreslås träda i kraft 6 mars. Folkhälsomyndigheten vill också att handeln aktivt ska informera om att kunder ska handla ensamma. Barn och personer i behov av stöd är undantagna.