För drygt tre år sedan släppte Handels och Leopard förlag antologin Lösa förbindelser som skildrar en del av vardagen för butiks- och lageranställda. Precisionsbemanning, osäkra anställningar och pick by voice-system på lager är några av ämnena som tas upp.

Fick inspo av Kassadrottning

En av de som läst boken är Felix Falk som till vardags jobbar som lärare. En text som gjorde särskilt stort intryck hos honom var Erika ”Drottningen i kassan” Peterssons kapitel om att utsättas för sexism i kassan.

– När jag läste hennes text kom inspirationen till spelet. Jag bygger en hel del på fritiden. Det börjar gå från hobby till mer professionellt, säger han.

Max Gustafson har illustrerat spelet.

Spel och arbetsmarknad – samma mekanik

Han pratade vidare med vänner som levde med otrygga anställningar, till exempel inom hemtjänst och förskola. Konceptet tog form efter deras erfarenheter.

– Jag började tänka på vad det är för mekanismer som gör att vi konkurrerar om villkor och timmar på det här sättet. Jag insåg att det fungerade väldigt väl med hur brädspel är ofta är uppbyggda, säger Felix Falk.

Jag började tänka på vad det är för mekanismer som gör att vi konkurrerar om villkor och timmar på det här sättet.

Felix Falk

Målet: Att betala hyran

Hur funkar det då? Varje spelrunda börjar med att deltagarna får välja hur desperata de är. Ju mer desperat, desto mer hälsa tappar man. Fördelen med att vara desperat är att man får välja först bland de jobb som dyker upp den dagen vilket gör att man konkurrerar ut sina motspelare.

Vissa jobb ger mer pengar än andra men sliter också mer på kroppen. Poängen är att samla ihop pengar till mat, busskort och hyra. Spelaren som klarar detta först utan att bränna ut sig vinner spelet.

– Det är såklart ett sätt att fortsätta diskussionen kring otrygga anställningar. Att visa att det här är ett system, ett sätt att pressa allas villkor. Samtidigt vill jag att det ska vara kul, säger Felix Falk.

Kommer till årskiftet

Spelet har fått finansiering av LO, ABF och Arbetarrörelsens kulturfond för att täcka produktion och tryck för 450 spel. Planen är att en första upplaga ska skickas ut till LO-förbunden runt årsskiftet för att användas i deras studieverksamhet.

– Man kan prata om frågor på olika sätt. Jag tror att det här kommer att resultera i bra samtal för de som spelar, säger Robert Aslan, nationell samordnare för facklig studie- och kulturverksamhet på ABF.

Vill nå längre via crowd-funding

Felix Falk hoppas dock på att nå ut längre, och kommer därför att starta en Kickstarter-kampanj senare i vår. Just nu samlar man även in historier från arbetslivet på projektets Facebooksida.

– Vi vill gärna ha fler historier från framförallt lagerjobb och restaurang! Både för inspiration till bilder och händelsekort i spelet.

Illustrationerna till spelet görs av serietecknaren Max Gustafsson, layouten av Jan Kustfält.

Eftersöker historier

På Facebooksidan Brädspelet Springvikarierna kan man följa spelets utveckling och även dela med sig av historier från sin egen jobbvardag.