1. Krigsveteran

Trucken uppfanns av företaget Clark i USA. 1928 kom föregångaren till gaffeltrucken. Under andra världskriget ställde Clark om produktionen och deras gaffeltruckar användes för att frakta ammunition och förnödenheter till armén.

2. Gafflar

Trucken används vid lastning och lossning och är oftast utrustad med en gaffelliknande lyftanordning för att kunna lyfta pallar. Därför kallas den gaffeltruck.

3. Motvikt

Motviktstrucken är den vanligaste trucken. Den används mest vid mindre precisionskrävande typer av lagerarbete. På lager förekommer även smalgångstrucken och skjutstativtrucken, som får plats i smala gångar. Även elektrisk plocktruck funkar bra på lager för att den inte släpper ut dieselavgaser och är liten och smidig.

4. Jula-proffs

Senast Truck-SM anordnades var 2018. Då tog Julas centrallager i Skara hem storsegern, när Gustav Larsson och Joakim Andersson tog första- och andraplatsen med både ledstaplare och skjutstativtruck.

5. Musik-quiz à la truckförare

Stig Nesse, gaffeltrucksförare i Stavanger, spelar musik med sin gaffeltruck genom att flytta gafflarna uppåt. På sitt jobb satte han ihop ett musikquiz med låtar som Stilla natt och Over the rainbow. Det är viktigt att låtarna är långsamma för att trucken ska hänga med i svänget.

6. Farlig arbetskamrat

Varje år skadas nästan 800 människor så allvarligt att de är borta från jobbet. Vanliga orsaker är att föraren kolliderar, välter, inte använder trucken på rätt sätt, klämmer fötter och ben och får förslitningsskador på nacke, skuldror och rygg. Därför finns det regler som särskilt handlar om arbete med truck.

Alla truckförare ska ha ett intyg på att de har kunskaper att köra fordonet. Det vanligaste sättet att få truckkort är att gå en truckförarutbildning.

Källor: Wikipedia, Arbetsmiljöverket, Jula, Aftonbladet.