I förra veckan skrev Kungälvs-Posten om en anställd på Icas lager i Kungälv som varit sjuk fler än sex gånger det gångna året. Arbetsgivaren krävde då att han skulle åka till företagshälsovården i Göteborg för att få ett förstadagsintyg nästa gång han blir sjuk. 

– Flera gånger hade jag bara lite snuva eller ont i halsen och normalt sett hade jag absolut varit på jobbet, men när jag ringde och kollade fick jag höra att jag skulle stanna hemma, säger den anställde till Kungälvs-Posten.

Ska inte behövas under pandemin

Efter förhandlingar med facket backar nu Ica. Företaget har länge haft kravet på förstadagsintyg vid upprepad sjukfrånvaro för att fånga upp ohälsa i ett tidigt skede. Men under pandemin ska det inte längre behövas. Handelsnytt har varit i kontakt med facket på arbetsplatsen som inte vill uttala sig i frågan.