Lista – så här jobbar kedjorna med matsvinnet
Regeringen har bestämt att matavfallet ska minska med minst 20 procent till 2025. En stor bov i dramat är dagligvaruhandeln. Men vad gör egentligen dagligvarukedjorna för att dra sitt strå till stacken? Vi har svaret.
Fiskauktioner på Coop
Har som mål att matsvinnet ska vara mindre än 1 procent av omsättningen år 2025. Ett lokalt exempel är Coop Visby där man auktionerar ut all överbliven fisk inför nya leveranser. Där skänker man även överblivna bananer till ett lokalt glassföretag.
Ett annat exempel är Coop Norrbotten som driver projektet Tänk till för mindre spill.
Lidl redovisar öppet sitt svinn
Driver konceptet Ta vara på som innebär att ätbart frukt och grönt samt gårdagens bröd säljs till reducerat pris. Överbliven mat doneras, bland annat till hjälporganisationen Allwin.
Målet är att samtliga 203 butiker ska ha donerat 2025. Lidl redovisar sitt matsvinn öppet.
Ölbröd på Willys
Rear ut frukt och grönt som annars hade sorterats bort. Kedjan säljer också mycket varor som minskar svinn i produktionsledet, däribland morötter med udda storlekar, öl som är bryggt på utsorterat bröd, och spillbitar från produktion av smörgåspålägg.
Citygross vakuumförpackar
Alla butiker använder Whywaste för datumhantering. Systemet varnar innan bäst-före-datum går ut så att varor kan prissänkas. City gross testar också att vakuumförpacka kött och fisk – vilket ska ha lett till 30 procent mindre svinn.
Kedjan säljer även fyndlådor med frukt och grönt. Idén kom från en anställd på City Gross i Ytterby.
Hemköp donerar till kyrkor
Donerade 23 ton mat till kyrkor och organisationer förra året. Säljer även svinnpåsar med frukt och grönt som behöver ätas snart. Förra året togs 350 ton mat tillvara tack vare påsarna. Hemköp Stattena i Helsingborg har lägst svinn inom hela Hemköp.
Svinnjakt på Ica
Ica, som drivs av egna handlare, har en uppsjö av projekt mot svinn. Ett av dessa är svinnjakten på Ica Max i Kungsbacka som Handelsnytt tidigare uppmärksammat.
Projektet går ut på att personalen själva får ta del av den ekonomiska vinsten när butiken sparar svinn.
Fakta: 100 000 ton slängs per år
Enligt siffror från Naturvårdsverket ligger livsmedelskedjornas svinn på 100 000 ton mat om året. Siffran baseras på kedjornas egen inrapportering.
De största vinsterna går oftast att göra på frukt och bröd. Enligt en undersökning från Willys toppar mjukt bröd, gurka och banan listan på det mest slängda matvarorna.
Regeringen har beslutat att livsmedelsavfallet ska minska med minst 20 viktprocent per capita från 2020 till 2025. Andelen av livsmedelsproduktionen som når butik och konsument ska också öka fram till 2025.
Källa: Naturvårdsverket, Svensk Dagligvaruhandel.