295 förtroendevalda samlas digitalt för att de kommande dagarna staka ut framtiden för förbundet. I alla fall halva framtiden. Hälften av besluten tas nu, och hälften ska tas under en fysisk kongress i Umeå 11–13 januari 2022.

Öppnade med musik och tal

Kongressen öppnade med ett framträdande av folkmusikern Sara Parkman. Därefter följde ett tal av förbundsordförande Linda Palmetzhofer.

– Visst önskar jag att jag hade fått stå framför er på en scen i en stor kongressal. Jag hade velat se er i ögonen, småprata vid kaffemaskinen och glömma bort tiden så att man hade fått småspringa in till salen för nästa pass, inledde Linda Palmetzhofer.

Från norr till söder ser våra medlemmar till att man kan klippa håret, att man får mat på bordet. Över hela landet står vi upp för jämlikhet och allas likas rättigheter

LInda Palmetzhofer

– Men så här är det ju också till vardags. Vår kraft finns samlad på många håll ute i landet. Från norr till söder ser våra medlemmar till att man kan klippa håret, att man får mat på bordet. Över hela landet står vi upp för jämlikhet och allas likas rättigheter.

Leds från Sveavägen

Av de 295 närvarande är 250 kongressombud från Handels 19 avdelningar. De övriga 45 är förbundsrådet, som i sin tur består av förbundsstyrelsen plus ett antal medlemmar från avdelningarnas styrelser.

”Att använda vreden och ilskan är något positivt. Det kan vara en kraft att förändra” sa artisten Sara Parkman under sitt framträdande.

Presidiet, det vill säga kongressens ledande organ, sitter tillsammans på Sveavägen 68 i Stockholm.

– Jag tycker att framtiden känns ljus, fortsatte Linda Palmetzhofer sitt anförande. Då menar jag inte bara att värmen och våren är på gång. Vi är på väg att besegra det här viruset, och Handels är starkare än någonsin.

Frågor som avhandlas de kommande dagarna är bland annat avgifter, stadgar och val av ny förbundsledning och styrelse. Temat för kongressen är Handelskraft.