Jag har sagt upp mig, och nu kräver min arbetsgivare att jag ska ta bort alla bilder från Instagram som jag tagit på mina kunder i salongen under anställningstiden. Kan arbetsgivaren göra så? /Erika

Svar:

Hej Erika!
Kunderna på salongen tillhör så att säga arbetsgivaren, inte den enskilda frisören. Arbetsgivaren har alltså rätt att begära att du tar bort alla bilder från salongen och salongens kunder från Instagram, om ni inte har en policy som säger något annat.
Enligt Frisöravtalet ska arbetsgivaren i samråd med arbetstagarna ta fram en policy som anger hur sociala medier ska hanteras. Det kan exempelvis handla om huruvida inlägg och bilder från salongen kan delas på privata konton, samt hur de ska hanteras efter avslutad anställning.
Policyn ska finnas skriftligt. Mitt råd till dig är därför i första hand att du ser över om det finns en sådan policy på arbetsplatsen.
Finns det inte någon policy behöver du ta ner alla dina bilder och inlägg från salongen från din Instagram om arbetsgivaren begär det.
/Freja, facklig rådgivare