Handels 26:e ordinarie kongress liknar ingen av sina föregångare. I stället för att trängas och tampas i Folkets hus satt de 295 ombuden denna gång ensamma hemma hos sig och stirrade in i var sin skärm.

Ändå gick debattvågorna höga. Aldrig förr har väl frågorna om förbundets stadgar diskuterats med sådan glöd. Det som brukar vara ett nördintresse för paragrafryttare var denna gång ett huvudnummer som lockade dussintals ombud att tala sig varma för en eller annan skrivning i Handels interna regler.

Det slutade – många timmar efter utsatt tid – med att förbundsstyrelsen blev nedröstad på flera viktiga punkter. Samtliga handlade om den fackliga och demokratiska representationen för medlemsgrupper på arbetsplatser som inte liknar ”idealbilden” av en välorganiserad fackklubb på ett handelsföretag. Frisörer utanför kedjeföretagen, tjänstemän i folkrörelsen, Handels egna verksamhetsassistenter och fackombud på arbetsplatser utan klubb fick av kongressen stöd för ambitioner att stärka eller slå vakt om sin representation i Handels. 

Budskapet till ledningen har nog gått fram: Handels är en betydligt brokigare familj än klubbarna på Ikea, Coop och Clas Ohlson.

Staffan Julius

Exakt hur stadgarna ska skrivas om för att leva upp till allt detta kunde kongressens redaktionsutskott inte klara ut på rak arm. Det får de fundera på till kongressens nästa ”säsong”. Men budskapet till ledningen har nog gått fram: Handels är en betydligt brokigare familj än klubbarna på Ikea, Coop och Clas Ohlson. Det blir något att ha i minnet för den nyvalda förbundsstyrelsen – som uteslutande befolkas av anställda i butiker och lager.

Utöver valen var medlemsavgifterna kongressens andra huvudnummer. Principen att höja avgifterna automatiskt varje år fick ett välkommet stopp – och just den regeln i stadgarna börjar faktiskt gälla omedelbart.

Andrea Törnestam och Jerker Knutsson avslutade kongressens första säsong. Om åtta månader fortsätter den.

Ett motionsförslag från avdelningarna i Malmö och Kristianstad kan på sikt visa sig bli det allra mest omvälvande. Skåningarna föreslog en utredning av förbundskontorets verksamhet för att säkerställa att Handels resurser används på bästa sätt. Beslutet blev att genomlysa inte bara högkvarteret i Stockholm utan hela förbundets organisation för att göra Handels ”än mer medlemsnära, demokratiskt och kostnadseffektivt”. Vilka revolutioner som kan födas ur detta återstår att se.

Om åtta månader fortsätter kongressen – förhoppningsvis med alla samlade på plats i Umeå folkets hus. I januari 2022 ska handlingsprogram och principer läggas fast – bland annat den brännande frågan om Handels roll i klimatomställningen. Över 250 motioner ska debatteras – från talarstol i stället för köksbord. Förutsatt att pandemin då bedarrat byts laggande läsplattor mot fysiska famntag, mikromat mot bankettmeny och Internationalen på Youtube mot rungande allsång. Jag kan tänka mig minst 295 personer som redan längtar.

Tre moment att minnas

Kongressens:

Smakstart: Sara Parkmans mix av liturgi, politik och musikalisk urkraft gjorde kongressens högtidliga öppnande till – en högtid.

Tårdrypare: Kamil Walickis pläderingstal för Martin Nyberg som andre vice förbundsordförande om hur han omvärderat sin inledande besvikelse över att få en ”oerfaren trettinåntingåring” som ombudsman.

Ordning och reda: Mötesordföranden Andrea Törnestam, vars förmåga att sakligt jonglera attsatser, tilläggsyrkanden, voteringar, stadgeparagrafer och teknikstrul avvärjde en hotande härdsmälta av totalt kongresskaos.