Handelsnytts läsarkrönikör Karl Jungell, som arbetar i dagligvarubutik, anser att ob-ersättningen är för hög.

– Vi får en väldigt orättvis fördelning av pengarna när vi värdesätter vissa timmar så här mycket. En som bara jobbar två dagar i veckan kan tjäna lika mycket som den som jobbar fem dagar, säger Karl Jungell i en videokrönika.

Han pekar på att han som förälder till förskolebarn inte har möjlighet att ta de arbetspass som ger mest betalt.

– Min lön lider riktigt mycket av det, säger Karl Jungell och förordar en omfördelning från ob till vanlig lön.

Inlägget har väckt livlig diskussion på Handelsnytts sociala medier. Många kommentarer är kritiska, men Karl Jungell får också medhåll.

Var du beredd på att det skulle bli så mycket reaktioner på den här krönikan?

– Ja och nej. Jag förstod att folk skulle ha starka åsikter men folk brukar dra sig från att ”kommentera i onödan”. Detta var uppenbarligen stort och viktigt nog att folk ville göra sig röst hörd. Det tycker jag är superkul. Det kan vara bra för Handels att se det också. Att medlemmarna faktiskt bryr sig och är redo att göra sig hörda. Jag hade inte förväntat mig den ”stormen” så jag blev lite tagen.

Har det varit jobbigt eller roligt?

– Bara roligt. Jag är inte den som tar åt mig eller funderar särskilt mycket över vad andra tänker om mig eller mina åsikter. Kommentarsfältet har vart väldigt lugnt och respektfullt, det diggar jag.

De flesta är ju negativa till din idé, hur tänker du kring det?

– Det var jag beredd på. Jag ser det fortfarande som att det inte finns rätt eller fel i frågan. Jag tror att folk får för sig att jag förespråkar någon sorts total sågning av OB, det gör jag inte. Jag pratar snarare om att 100% går ned till 75%, 50% till 35% etc.

– Jag gillar OB. Det ska inte vara för billigt att ha folk jobbandes över helg. Jag tycker bara att vi behöver få en lite jämnare fördelning av pengarna då våra grundlöner i handeln är under all kritik.

Här har vi samlat några av reaktionerna.

Ann-Sofie: Vi ”sålde” ju arbetstidslagen och fick utökad ob istället. Skulle gärna vara ledig alla söndagar och kvällar igen…

Linda: Tycker vi borde ha ett ännu högre storhelgs-ob!! Annars, som någon skrev i tråden, höj grundlönen och stäng på helgdagar.

Veronica: Väldigt bra tänkt🤔 Inte tänkt i de banorna… Vettigt.

Marika: Förstår tanken men NEJ! Jag har efter 13 år i samma butik inte kunnat påverka mina schemalagda helger (16 lediga per år) så hos oss och många andra arbetsplatser VÄLJER man inte sitt schema! Så tydligen jobbar just du Karl för en arbetsgivare som verkligen låter dig bestämma hur du vill jobba, en förmån få i branschen har. Nej vi ska ALDRIG sänka en ersättning!

Malin: Inom lagersidan så har vi sänkt ob:n på lördagar (lokalt lyckades många klubbar bättre än vad de gjorde centralt). Så nu är det högljudda diskussioner på min arbetsplats. ”Innebär detta att jag kan jobba 40-60% mindre på lördagar?”

”Det kommer inte vilja vara någon som vill jobba helgskift längre när vi helt plötsligt går ner över 2000kr”. Osv. Många arga röster o många som söker sig någon annan stans. Så NEJ, det är ingen god idé. Höj grundlönen, men gör det för att det behövs, inte på bekostnad i andra änden. Och sedan undrar jag hur många som egentligen kan välja sitt schema?

Gun-Britt: Skulle inte jobba 1 minut på helger och kvällar utan Ob ersättning ! Det handlar ju också om att det är oregelbundna arbetstider ! Man är mycket sällan ledig tex var tisdag kväll så att man kan gå på kvällskurser eller liknande som en 8 till 5 anställd kan göra ! Man är mer ”livegen” och livet blir klart begränsat och detta ska kompenseras av arbetsgivare ! Helt Klart !

Sandra: Håller definitivt med! Ser man ju bara nu med corona och minskade öppettider att det drabbar lönen enormt och inga rättigheter har man. OB är inte värt ett skit i längden. Man förlorar mycket om man måste ta ledigt ett helgpass och blir på så vis tvungen att missa familjeliv, kalas och andra aktiviteter.

Handeln passar som arbetsplats för de som vill ha snabba pengar men det är sällan en arbetsplats man har under hela livet och detta är en av anledningarna.

Madeleine: Nej vi har inte för hög OB alls. Den ska ju kompensera oss för allt annat vi missar som tex hämtning från skola eller träningar med barnen. Man borde höja grundlönen och höja antalet timmar till alla!

I mitt senaste samtal om schema försvann alla OB-pass utom varannan helg och 1 pass i månaden. Tidigare har jag jobbat mer kväll varannan vecka och mer dagtid den andra. Då har jag ändå klarat mej. Och ja jag har barn men jag har löst med förskola/skola ändå med natt/kvälls-verksamhet. Jag fattar att alla inte har den ”lyxen” i sina kommuner men den OB jag fått har ju ändå varit en morot.

Då nästintill ingen jobbar heltid inom handels så vore det skandal att minska OB:n! Minskas den så kan dom få se på strejk. 👊🏻

Linnea: Jag jobbar i en butik med lite ob-öppet. Så jag tycker höjd lön.

Madeleine: Om OB:n ska minskas då ska också öppettiderna minskas markant! Vem vill jobba sena kvällar/röda dagar/aftnar utan att få nått extra för det ? Visst min timlön är det väl inget fel på om man jämför med andra yrken MEN jag jobbar bara 65%, minskas min OB så kan inte jag leva öht! Dock har det också tagit mig 10 år att komma upp till den nivån.

Arbetsgivare pratar ofta om att man behöver fler huvuden, minskar man då öppettiderna och höjer oss till heltid så är ju det problemet löst. Men då kommer ju hela Sverige klaga på att dom inte kan handla i tid och otid.

Kjell: höj grundlönen rejält så kan man nog gå med på lägre OB, sen 300% OB på storhelger så kanske svensk handel inte tycker det är värt att hålla butiker öppna och anställda får välförtjänt vila.

Se filmen här