Jag har gått frisörlinjen på gymnasiet och tog studenten i år. Jag har fått jobb på en salong som elev men vet inte vilken nivå jag ska ligga på. Salongsägaren säger att det ska vara nivå 1 då Handels och Frisörföretagarna gjort om utbildningsavtalet, men jag har för mig att jag hört att det ska var nivå 2.
/Albin

Svar:

Enligt det nya utbildningsavtalet finns det nu två nivåer, nivå 1 och 2. Om du nu i samband med att du tagit studenten också gjort och klarat delprovet så har du slutfört nivå 1 och ska anställas i en färdigutbildning i nivå 2. Nivå 2 utgörs av 2 000 timmar och därefter är du klar att gå upp och ta gesällprovet. Om du däremot inte klarade delprovet ska du avlönas enligt nivå 1 men tillgodoräkna dig upp till 500 timmar till nivå 2 som du sedan går in på när delprovet är avklarat. /Freja, rådgivare