”Jag älskar min säng. Jag hade jobbat i tre år på Ikea men ville ha längre kundmöten så jag började på sängavdelningen. Det var då jag såg den – kontinentalsängen med gavel i grå sammet åt det mörkare hållet. Knappar i tyget. Någon gång ska jag köpa den, tänkte jag. Jag hade nyss fått valpen Dante och ibland behövde han rastas mitt i natten. Madrass på hallgolvet blev lösningen för att snabbt komma ut. Men så här i efterhand: hur kunde jag sova så?

En tredjedel av livet sker i sängen

Visste du att man spenderar en tredjedel av sin tid i sängen? Den är verkligen en kompis genom livet. Att köpa säng är ett viktigt beslut. När kunder kommer till oss är det i regel för att de upplever att deras säng blivit för mjuk. Då är sängen ofta i slutet av sin livstid. Fjädringen är inte lika pigg längre. Många tror därför att de ska ha en hårdare säng än de egentligen ska.

När kunder kommer till oss är det i regel för att de upplever att deras säng blivit för mjuk. Då är sängen ofta i slutet av sin livstid. Fjädringen är inte lika pigg längre. Många tror därför att de ska ha en hårdare säng än de egentligen ska.

Lizette Vasquez Ling

Intimt att provligga

Det kan kännas intimt att köpa säng, särskilt när man ska provligga. Därför står jag aldrig vid fotänden utan vid mitten av sängen en bit ifrån. Då ser jag också bättre vilken fjädring som behövs. Sedan finns det ju kunder som är väldigt avslappnade. Men ingen som har somnat eller så.
När jag och min kille flyttade ihop för ett år sedan gick drömmen i uppfyllelse. I sovrummet står den nu. Den sammetsgrå kontinentalsängen. Vi har olika resårmadrasser men delar bäddmadrass. Jag älskar min säng.”


Lizette Vasquez Lings 5 köpa säng-tips

Ska du köpa säng? Läs detta först

Budgeten

Fundera på vad du gillar och vad du ogillar med din nuvarande säng och gör sedan en budget.

Experten

Ta hjälp av en expert – vi är utbildade och kan hjälpa dig med vad din kropp behöver.

Vikten

Kroppens vikt bestämmer hårdheten i fjädringen. Väger man under 80 kilo ska man ha en mjuk till medelhård säng. Väger man över 80 kilo är det en hårdare säng som gäller.

Fjädringen

Fjädringen måste vara rätt för att höften ska avlasta ryggen. En rygg som inte får återhämtning under natten kan ge smärta och ryggproblem. Axlarna ska också avlastas, särskilt om du ligger på sidan.

Materialet

Latex rekommenderas för den som är varm. Memoryskum, som är mer kompakt och håller värmen, till den som är kall.

Tips av Lizette Vasquez Ling, som jobbar på Ikea.