Igår kallades 62 lagerarbetare och tre tjänstemän till ett möte där de fick veta att de är varslade om uppsägning.

För en tid sedan köpte Odd Mollys fastighetsbolag Cellbes centrallager i Viared och har redan börjat bygga ut det för att få plats med ett helautomatiserat lager.

Handels fackombud Anki Karlström var inte på jobbet utan fick veta att hon var varslad via en artikel i tidningen.

– Arbetsgivaren menar att den personal som finns nu inte har tillräckligt med kompetens för att sköta det nya robotlagret. Så det här är nog spiken i kistan, det känner vi nog allihop.

Oro och ovisshet

På onsdagen var hon på plats på jobbet och berättar att många kollegor är oroliga. Ovissheten om vad som ska hända är stor.

Enligt Cellbes vd Charlotte Nordén är företaget inne i en stor förändringsresa. Fokus ska flyttas från lagerverksamheten till e-handeln.

– Vi är inte experter på att driva autostore-lösningar. Därför ser vi över möjligheten att lämna över det till dem som har spetskompetens.

Inget beslut än

Hon säger att det fortfarande bara handlar om ett varsel och att de inte tagit något beslut än om outsourcingen. Men det är långt ifrån självklart att lagerarbetarna kan få utbildning i autostore-tekniken eller få möjlighet att följa med över till en ny arbetsgivare.

Charlotte Nordén. 

– Vi vill köpa en autostorelösning som en tjänst och det är i så fall helt den nya partnerns beslut att rekrytera medarbetare, säger Charlotte Nordén. 

Nu följer förhandlingar med facket.

– Processen kommer att ta ett tag. Det är viktigt att medarbetare och representanter för facket får komma till tals och ha möjlighet att påverka.