I november 2020 berättade Handelsnytt om Nathalie som av sina chefer på en Hemköpsbutik pressades att jobba dagen efter att hon utsatts för våldtäkt. Arbetsgivaren svek och misstrodde henne när hon som bäst behövde stöd.

Rapporteringen ledde till att butikens chefer fick sluta, arbetsmiljön förbättrades och fler offer för den dömde våldtäktsmannen vågade träda fram.

Anton Andersson

Reportern bakom artiklarna, Anton Andersson, har nu vunnit Tidskriftspriset för Årets granskning.

– Det känns jättekul att juryn premierar en sådan här story, i en bransch där personalens röster sällan lyfts fram. Jag tänker särskilt på Nathalie som vågade berätta sin tunga historia, men som fick upprättelse samtidigt som hela personalgruppen på arbetsplatsen gick stärkt ur det, säger Anton Andersson.

Juryns motivering lyder: Genom en ung kvinnas berättelse avslöjades usel arbetsmiljö och cyniskt ledarskap på en av våra största handelskedjor. Granskningen fick stort genomslag, omedelbara konsekvenser och gav upprättelse för en utsatt anställd.

Anton skickar också med en hälsning från Nathalie:

”Idag känner jag mig starkare än någonsin tack vare att jag gjorde detta och fick den responsen jag fick. Det hjälpte mig att sluta förminska mig själv, och inse hur viktigt det är att få sin röst hörd när man har blivit så nedtryckt. Jag visste inte själv där och då om vad som var rätt och fel.

Jag vill framföra att man faktiskt kan vinna mot maktfullkomliga
chefer. Tillsammans med mina kollegor blev vi starkare. Jag är inte ensam om att gå igenom detta med översittare till chefer. Mina dm:s var fyllda med butiksjobbares historier och berättelser över vad dom varit med om på deras arbetsplatser. De hade ingen aning om vad de skulle göra. Att cheferna slutade var den stora vinsten egentligen. Tänk att jag kunde få tyst på dem.”

Priset delades ut av Sveriges Tidskrifter den 10 november. Nominerade till priset för årets granskning var också reportrar från Hem & Hyra, Faktum och Breakit.

Artiklarna om Nathalie är var också nominerade till Fackförbundspressens pris för bästa avslöjande, där blev det dock ingen vinst.