Leif

Leif Bengtsson, som driver Torpahallen i Vänersborg, grubblar. Storsatsningen på att erbjuda färdiglagad mat har gjort succé. 0m man skulle lägga ut tallrikar och låta kunderna själva välja ingredienserna, tänker han och pratar med en kollega. 2009 sätter de upp den första Salladsbaren i butik i Sverige – och säljer enligt egen utsago i tidningen TTELA kopiöst mycket sallad. Salladsbaren blir ett företag, byter namn till PicaDeli och finns i dag i de flesta svenska och finska butiker.

Sömnpiller

Ingen sallad utan sallad. En korgblommig växt – typ de gröna bladen – som i stort sett alla olika sallader innehåller. Men sallaten har haft andra arbetsuppgifter. Egyptierna offrade den till fruktbarhetsguden ”Min” medan grekerna använde sallaten som ett insomningsmedel.

Corona-skräcken

När pandemin härjade som värst stängde flera butiker sina salladsbarer och på Livsmedelsverket ägnade mikrobiologen Åsa Rosengren dagarna åt att svara på frågor ifall maten i salladsbaren kan smitta med covid-19. Det kan den inte. Coronaviruset lägger ner så fort det når magsäcken. Viruset kan inte överleva där.

Under sträng bevakning

Det finns hygienkrav som butikerna måste följa och inspektioner görs. Temperaturen är viktigast, max 8 grader, helst 4. Sallads-tången, redskapen och byttorna ska rengöras. Det behöver också bli ruljangs i baren. Ingredienser som inte går åt ska ersättas med nya fräscha.

Hotad av maffian

I december 2006 sattes salladsbaren Wild’n Fresh i blockad av Hotell- och restaurangfacket, HRF. Ägarna vägrade teckna kollektivavtal. När ägarna ville sälja erbjöd sig Fredric Federley, då ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund, att köpa salladsbaren. Han menade att HRF använde sig av maffiametoder.