– Först förstod jag det inte riktigt tror jag. Det blev så stort liksom. Inte ska väl jag – sånt bubblade upp. När jag insåg att det var kollegorna som nominerat mig och att de faktiskt tycker jag gjort ett bra jobb så sjönk det in mer, säger Karin Vedlin, huvudskyddsombud på Ikea Kållered.

Samverkan är A och O

Anledningen till de stora känslorna är att hon utsetts till Årets skyddsombud av LO-distriktet i Västsverige. Hon får utmärkelsen för många års ihärdigt arbetsmiljöarbete. I grunden handlar det om god samverkan med arbetsgivaren, att hon lyckats få in systematik i arbetet med riskanalyser och att hon engagerat och fått med sig de andra skyddsombuden på tåget.

Först förstod jag det inte riktigt tror jag. Det blev så stort liksom

Karin Vedlin, huvudskyddsombud på Ikea Kållered om utmärkelsen.

Men det handlar också om varuhusets stundande flytt. Sedan 2018 är det bestämt att Ikea Kållered ska lämna sina nuvarande lokaler och flytta in i ett nytt, robotstyrt varuhus. Det har inneburit många riskanalyser – alla med ambitionen att de inte ska ” bygga in sig i arbetsmiljöproblem”.

Robotarna tar över

Scheman och logistikorganisation har setts över, men även arbetet med och i kring robotarna, berättar Karin Vedlin.

– Projektledaren tog tidigt tag i mig och bjöd in mig. Tillsammans med vice huvudskyddsombud har vi varit i de nya lokalerna och kikat flera gånger, säger Karin Vedlin.

I det nya varuhuset kommer Ikeas klassiska upplägg  med självplock av tunga platta paket vara ett minne blott. I stället ska kunder beställa och betala möbler direkt via app.

Signalen går till en robot som plockar beställningen och kör den till en station där anställda lägger paketen i en varukorg. Längs shoppingturen kan flera paket hämtas av roboten och läggas i samma korg.

Robotarna är stora och otympliga och är inte gjorda för att klättra i. Det behövs rätt utrustning, utbildning och teknik för att göra det säkert.

Karin Vedlin, huvudskyddsombud på Ikea Kållered

Det fungerar bra, men inte felfritt. Ibland måste robotarna servas och repareras. Hur detta ska göras säkert är en sak som identifierats i riskanalyserna.

– Robotarna är stora och otympliga och är inte gjorda för att klättra i. Det behövs rätt utrustning, utbildning och teknik för att göra det säkert. De kollegor som ska göra detta har nu fått den kunskapen. De har varit hos tillverkarna och fått utbildning och tillverkaren har varit här och inspekterat hur vi ska jobba, säger Karin Vedlin.

Ära – och 2000 kronor

Förutom äran får Karin Vedlin blommor, ett plakat och 2000 kronor av LO-distriktet. I motiveringen till priset står bland annat:

Karins långa erfarenhet gör att företaget lyssnar på det hon säger. Arbetsgivarna har stort förtroende för henne och är intresserade av hennes kunskap och erfarenheter. De vill ha hennes medverkan som en trygghet, för att få bra idéer och för insikten om att göra rätt. Hon ser också till att övriga skyddsombuden är delaktiga med sina kunskaper så att även de växer vidare i sina uppdrag.