Första delen av Handels kongress genomfördes digitalt i maj 2021. Andra delen sköts upp till januari 2022 då planen var att samla alla cirka 300 kongressombud i Umeå.

Handels förbundsstyrelse har vid ett extra möte nu beslutat att inte genomföra kongressen på plats i Umeå. I stället ställer man om till en ”digifysisk” kongress. Det innebär att kongressen genomförs digitalt, men med möjlighet för Handels 19 avdelningar att samla sina ombud lokalt.

Smittspridning

Anledningen till beslutet är den ökade smittspridningen i samhället.

– Det är jättetråkigt att alla inte kan samlas i Umeå, men rätt beslut i det här läget. Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla att hålla avstånd och undvika trängsel. Många ombud har känt sig tveksamma inför att resa långt och delta i ett möte med 500 andra, säger Daniel Carlstedt, kongressansvarig.

Beslutet innebär att kongressen genomförs på fyra dagar 10–13 januari, i stället för tre som planerat.

– Vi gör resdagen till en kongressdag, för att dagarna ska bli kortare. Det är en lärdom från kongressens säsong ett i maj, där de digitala kongressförhandlingarna pågick in på natten.

Covidbevis

För att delta i avdelningens samling måste man vara frisk, symtomfri och visa upp covidbevis på att man är fullt vaccinerad. I annat fall får man delta digitalt hemma hos sig.

Stora delar av kongressens kostnader – som möteslokal, hotell, måltider och specialchartrat tåg – kommer Handels att få stå för på grund av att avbokningen görs så sent.

Kongressens säsong 1 i maj valde förbundsstyrelse och fastställde stadgar. Vid kongressens andra sittning ska ombuden behandla motioner och besluta om de handlingsprogram som ska styra Handels verksamhet i framtiden.