Emma blev både överlycklig och orolig när hon fick veta att hon var gravid. Skulle graviditeten gå bra? Hon är lite äldre och hade läst att risken för komplikationer, som medfödda skador hos barnet, kan öka då. Veckorna gick. Oron släppte inte men fysiskt kände hon sig stark och på praktiken i livsmedelsbutiken gick det bra. Så bra att hon blev fast anställd och inte bara det. Hon fick ansvaret för butiken.

”Skadligt för barnet att jobba”

Men drygt en månad efter att Emma tackat ja till tjänsten frågade chefen plötslig: ”Är du gravid”? 
– Han blev så arg. Sa att jag hade lurat honom, att jag saknade moral, att jag inte skulle klara jobbet, att det skulle vara skadligt för barnet att jag jobbade och så berättade han om en kvinna som halkat och förlorat sitt barn. Jag blev väldigt ledsen. Han kom verkligen åt mig. 

Sägs upp på stående fot

Emma fick veta att hon skulle sjukskriva sig – och hitta ett nytt jobb. Hon blev överrumplad. Från att ha varit en person som kunde ansvara för butiken var hon nu enligt chefen en person som inte klarade av jobbet alls. Graviditets-oron kom tillbaka. Hon ringde sin barnmorska – vad skulle kunna hända om hon jobbade? Hon läste på om sina rättigheter. Sedan bestämde sig Emma. Hon ville inte alls sjukskriva sig. Hon mådde ju bra. När Emma berättade för chefen att hon inte alls tänkte sjukskriva sig blev hon uppsagd på stående fot. 
– Jag blev uppsagd för att jag var gravid. Han tog ifrån mig rätten att bestämma över mig själv. Jag vill att han ska veta att han gjort fel och jag vill framför allt att detta inte ska hända någon annan.

Arbetsgivaren stäms i tingsrätten

Emma kontaktade facket. Tillsammans stämde de arbetsgivaren i tingsrätten för brott mot såväl diskrimineringslagen som föräldraledighetslagen. Tingsrätten har ännu inte tagit upp fallet.

Emma heter egentligen någonting annat.

Det här är diskriminering:

  • Orättvis behandling som skett på grund av någon av de sju diskrimineringsgrunderna – kön, etnisk tillhörighet, ålder, sexuell läggning, könsidentitet, funktionsnedsättning, religion eller annan trosuppfattning. 
  • Det måste också ha hänt där diskrimineringslagen gäller, exempelvis på jobbet. Att behandla en anställd orättvis på grund av att den är förälder kan även bryta mot föräldraledighetslagen. 
  • Föräldraledighetslagen ger gravida rätt till mammaledighet, ledighet i samband med barnets födelse och amning. En orättvis behandling av gravida kan därför vara både diskriminering och missgynnande av föräldraledighetslagen. 
  • Anmäl! Prata med facket. Du kan också kontakta Diskrimineringsombudsmannen, DO.