Den supersmittsamma covid-19-varianten omikron har spridit sig som en löpeld genom samhället senaste veckorna. För många butiker och lager har det inneburit att en stor del av personalen varit hemma på grund av sjukdom, vabb eller karantän.

Handels fackliga rådgivning tar emot massor av samtal från medlemmar som behöver råd och hjälp.

Kräver förstadagsintyg

– Den största signalen vi fått är att många arbetsgivare försöker tvinga folk att komma till jobbet trots att de har sjuksymptom eller till och med bekräftad covid. Många berättar att chefer ifrågasätter sjukskrivningar eller vabb och kräver förstadagsintyg. Men även chefer som går till jobbet trots att de är sjuka är ett problem, säger Claes Larsson, chef för den fackliga rådgivningen.

Han säger att rådgivningen får signaler om att detta leder till konflikter ute på arbetsplatserna. Anställda blir oroliga när sjuka personer är på plats och riskerar att sprida smitta.

Kan inte bli av med jobbet

Claes Larsson tycker inte att anställda ska vara oroliga för att bli av med jobbet om de sjukskriver sig.

– Vi har inte fått några signaler om att det händer. Är man sjuk ska man följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och stanna hemma. Om en chef säger något annat kan man höra av sig till oss på Handels så får en av våra ombudsmän prata med arbetsgivaren.

Hur har omikron-vågen påverkat din arbetsplats?

Linn Wegemo Martin & Servera, Enköping

– Vi har haft ovanligt hög sjukfrånvaro senaste veckorna. Många har varit borta, men nu börjar folk komma tillbaka. Jag har själv klarat mig än så länge. Det har blivit en del övertid, men våra kunder inom restaurangbranschen har också beställt mindre varor, så det har varit hanterbart. Jag upplever inte att arbetsgivaren försöker få folk att komma in fast de är sjuka, utan det är tydligt att man ska vara hemma och inte komma hit och sprida smitta.

Bild: Privat

Marléne Elander Hööks Hästsport, Borås

– Det har varit ganska mycket bortfall. Hälften av personalen har varit smittad. Jag var sjuk i början av året. Just nu är en tredjedel av arbetsstyrkan hemma. Vi har tagit in bemanningspersonal för att täcka upp, så det har inte varit så farligt.