Gallerian Shopping i Luleå invigdes 1955 och betraktas av vissa som världens första moderna inomhuscentrum.

I oktober 1955 stod en märklig byggnad klar vid Storgatan i Luleå. Fasaden var oregelbundet formad med aluminium och glas, prydd av ett gytter av reklamskyltar. Invändigt möttes besökaren av nakna betongformationer och golv med cementmosaik. I stället för traditionella våningar bestod strukturen av halvplan som förbands med ramper och rulltrappor. Ett kundvarv bland butikerna blev en upptäcktsfärd i en tredimensionell labyrint. Längst ner låg den äggformade ”Grottan” som rymde en biograf.

I stället för traditionella våningar ritade den brittiskfödde arkitekten Ralph Erskine en galleria med halvplan som förbands med ramper och rulltrappor.

Arkitekten, brittiskfödde Ralph Erskine, var känd för fantasieggande byggnader som anpassats till det bistra nordiska klimatet. Centrum i hans skapelse var ett inomhus­torg som han tänkte sig som en värmestuga. Här skulle Luleås stadsliv blomstra under vintermånaderna i en miljö som uppmuntrade till möten och samvaro. Han hade skapat Sveriges – vissa hävdar världens – första kommersiella inomhuscentrum. Anläggningen fick det talande namnet Shopping.

Shopping

Var: Luleå.

Invigning: 27 oktober 1955.

Arkitekt: Ralph Erskine (1914–2005).
Brittiskfödd arkitekt som var verksam i Sverige i över 50 år. Också känd för Hotell Borgafjäll i Lappland, ”Snusdosan” i Kiruna, ”Läppstiftet” i Göteborg”, Allhuset vid Stockholms universitet.

– Det är kul när kunder frågar och visar intresse för den berömda första inomhusgallerian. Byggnaden är häftig med alla halvplan och ramper, fast det är inte så lätt att ta sig överallt med rullstol, säger Linda Juhlin Jonsson som jobbar på H&M i Shopping sedan 22 år och gärna njuter av utsikten på gallerians takterrass.

Linda Julin Jonsson

När Shopping 2015 firade 60 år klädde personalen upp sig i outfit från 1950-talet med prickiga skärp och tidstypiska frisyrer. Byggnadens ursprungliga karaktär har dock dämpats av senare decenniers renoveringar. Gallerians inre påminner i dag om en fartygsinredning, med trägolv, reling och skeppsratt. 

Under pandemin har den ena butiken efter den andra lagt ner eller flyttat, och i dag gapar oroande många lokaler tomma. Det som en gång var grundtanken bakom den banbrytande byggnaden – klimatanpassningen – har börjat svaja.

– När det är 20 minus ute blir det kallt i butiken, och varma sommardagar går det knappt att andas, säger Linda Juhlin Jonsson.