Det var i mars förra året som Handelsnytt berättade om Ica Maxi Kungsbacka och deras projekt Svinnjakten. Idén var att tillsammans minska på både synligt och dolt svinn under ett års tid. Hälften av vad man lyckades spara skulle tillfalla personalen.

– Vissa är väldigt intresserade och bryr sig mycket om miljöaspekten. De som inte är lika engagerade i den biten får ändå del av det. Pengarna blir ju i slutändan något extra, en rolig bonus, sa frukt och grönt ansvarige Axl Dahlberg till Handelsnytt då.

2,6 miljoner

Nu är projektet i hamn med resultatet att butiken sparade in 2,6 miljoner kronor, vilket alltså ger 1,3 miljoner till de anställda. Pengarna fördelas jämnt på antal timmar som arbetas i butiken. För en heltidsanställd rör det sig om ungefär 12000 kronor.

Svinnbonusen betalas ut i slutet på april, berättar ställföreträdande handlaren Andréas Mattsson.

– Vi hade högt ställda mål med flit och lyckades inte riktigt nå dem. Men 2,6 miljoner är jättebra. Det känns riktigt kul att kunna betala ut det här till personalen, säger han.

Framgången kommer av att man tagit sig an problemet i flera led. Det synliga svinnet – det vill säga sånt som slängs på grund av till exempel för kort datum – är enklast att jobba med.

Dolt svinn – som till oriktiga fakturor, fel viktangivelser i beställningar eller stölder är svårare. Men även där har man hittat vägar.

Bakar mer efter behov

Ett exempel Andreas lyfter fram är bageriet som hittat helt nya sätt att baka.

– Vi har mycket bättre koll. Förr kunde vi göra samma varje dag. Nu vet vi att vissa grejer säljer på torsdagar, men inte tisdagar.

Blir det då en fortsättning? Ja absolut, säger Andreas. Nästa års svinnjakt har redan påbörjats.

– Vi kopierar förra årets modell och utgår från de nivåerna. Vi har fått in en del ny personal med nya friska idéer. Jag tror att vi kan göra mer.