I december tilldelades Zara-klubben på Väla i Helsingborg ett stipendium av Handels på 15 000 kronor. Stipendiet delas ut till minne av den tidigare Handels-ordförande Kenth Pettersson och går till personer som gjort betydande insatser för arbetsmiljön inom handeln.

Nomineras för hjältedåd

Nu har klubben nominerats för en ny utmärkelse. Denna gång är det LO:s pris Årets fackliga hjältedåd de har möjlighet att kamma hem.

”Det är en stor ära att få bli nominerad till fackliga hjältedåd, vi är så enormt tacksamma och stolta över att vårt arbete har uppmärksammats och hyllats från alla kanter och hörn där ute. Det gläder oss stort. Vad vi har åstadkommit har bevisat att ingenting är omöjligt så länge man tror på förändring”, säger skyddsombudet Walla Deeno och klubbordförande Mirela Velagic i en kommentar till nominering.

Så här lyder motiveringen:

Walla Dino och Mirela Velagic har tillsammans med hela fackklubben på arbetsplatsen tagit kamp mot bristande bemanningsplanering och orimliga scheman. Anmälan som de gjort har bidragit till att Arbetsmiljöverket fått upp ögonen för ett omfattande psykosocialt arbetsmiljöproblem för anställda inom handeln. 

Brister i bemanningsplanering är det arbetsmiljöproblem som återkommande rankas högst av Handels skyddsombud. Genom att systematiskt arbeta för att anställda ska kunna ha drägliga villkor har man visat på att motstånd mot försämringar lönar sig.

Vinnaren tillkännages den 7 april. Tidigare pristagare är bland annat Clas Thim (Elektrikerna), Maria Lövgren (Handels) och Michaela Schultz och Ellinor Lindqvist (Kommunal).

Går till unga som gjort facklig-insats

Årets fackliga hjältedåd delas ut varje år till en grupp eller en person som gjort en betydande insats inom facket. Kriterier för utmärkelsen är att gruppen eller personen varit aktiva inom något av LO-förbunden och är under 30 år.