Bakgrunden till rättegången är ett avslöjande i SVT:s Uppdrag granskning 2019: vietnamesiska kvinnor som jobbade på svenska nagelsalonger tvingades betala tillbaka tusentals kronor i månaden av sin lön till sin arbetsgivare. Dessutom ska de ha jobbat sex dagar i veckan, utan vare sig övertidsersättning eller semester.

Sedan Handels senare samma år stämt en av salongerna i Stockholm i Arbetsdomstolen fick två kvinnor dela på 320 000 kronor i skadestånd för utebliven ersättning för ob, övertid och semester.

Människohandel

I mars i år åtalades arbetsgivaren dessutom för människohandel. Åklagaren ansåg att salongens ägare utnyttjat kvinnornas utsatta situation och exploaterat dem för tvångsarbete. 

Domen i Nacka tingsrätt, som meddelades på torsdagen, friar arbetsgivaren från människohandel. Så utsatta var inte kvinnorna, menar domstolen. Däremot döms salongsägaren för bedrägeri, då han lurat dem att betala 25 000 amerikanska dollar för att få jobb i Sverige. En del av summan uppgavs vara en skuld som de tvingats betala tillbaka från sin lön.

Mannen döms till villkorlig dom och 80 dagsböter och tvingas att betala skadestånd på 120 000 kronor till den ena kvinnan och 5 000 dollar till den andra.

Handels stöttade

Handels ombudsman Josefin Salminen stöttade kvinnorna i tvisten 2019, men har inte närmare insyn i det nu aktuella brottmålet.

– Även om det inte bedöms som människohandel är det bra att domstolen slår fast att arbetsgivaren har gjort fel och att kvinnorna får ersättning, säger Josefin Salminen i en spontan kommentar. Hon betonar dock att hon ännu inte läst hela domen.

Ett fall till

Den drygt 80 sidor långa domen från Nacka tingsrätt gäller också ett liknande fall på en nagelsalong i Nacka. Även där stod salongens ägare åtalad för människohandel. I Nackafallet frias arbetsgivaren på alla punkter. Detta fall har Handels inte varit inblandat i.

Åklagaren Eva Wintzell säger till tidningen Arbetet att hon ännu inte bestämt om hon ska överklaga domen till hovrätten.