Bakom ryggen stod en överordnad kollega och sa åt henne att inte slå in gräddförpackningarna i kassan, bäst-före-datumet hade just passerats. Det var kollegans son som handlade och betalade för de övriga varorna. Hon visste att det var fel sätt att hantera varorna, men vågade inte säga emot. Några dagar senare betalade hon själv för några matvaror, men inte för två frallor hon hade med sig i en påse. Dem skulle hon inte köpa, utan hade bara tagit hand om för att de legat på fel plats i butiken.

Detta är den tidigare Coop-anställda kvinnans version av vad som hände under några avgörande dagar sommaren 2020. 

Coop ser på övervakningsfilm

Men efter att butiksledningen sett händelserna via övervakningsfilmer och kassasystem avskedades kvinnan. Enligt företaget stal hon frallorna. Rörande grädden förnekar den överordnade personen att hon sagt att den inte skulle slås in. Dessutom menar Coop att den avskedade kvinnan i vart fall inte borde ha följt en sådan instruktion. 

”Förtroendet för henne är fullständigt förbrukat. Beteendet går långt utöver vad en arbetsgivare ska behöva tåla i ett anställningsförhållande”, står det i företagets argumentation i domen. 

Jobbat sexton år utan kritik

Kvinnan överklagade avskedandet till Malmö tingsrätt som nu har gett henne rätt. I domen slås fast att hennes version inte är motbevisad. 

Där tas bland annat upp att kvinnan har haft butiksjobbet i sexton år utan att kritik tidigare riktats mot henne. ”Hon förefaller ha varit duktig och omtyckt”, skriver domstolen. 

Coop döms att betala henne drygt 630 600 kronor plus ränta. Pengarna avser dels förlorad lön och dels skadestånd för det felaktiga avskedandet