Varför skulle jag någonsin gå med på att leva utan demokrati åtta timmar om dygnet? Mitt fackliga medlemskap ger mig möjligheten att demokratiskt påverka mitt och andras liv på arbetsplatsen. Tyvärr är det många i dessa tider som nekar ett fackligt medlemskap.

Förändra genom facket

Men hur många är det där ute i Sverige som är helt nöjda med sin arbetssituation? Till er som inte är helt tillfreds i arbetslivet: ett fackligt medlemskap är det absolut mest effektiva sättet för dig att förändra din arbetsplats till det bättre. 

Om du väljer att stå utanför står du där själv med din frustration över allt som är fel i ditt arbetsliv.

Demokratins fiende

Demokratin är under attack inte bara i Sverige utan i hela världen. Här i Sverige är demokratins största fiende SD. Enligt SD ses vissa människor som mindre värda. Detta strider mot en demokratins grundpelare. Även borgerliga partier har visat en vilja att urholka den svenska demokratin. Dels genom att samarbeta med ett parti som har fascistiska rötter, rötter som är starka än i dag. Dels genom egna politiska förslag.

Demokrati är inte en självklarhet, utan något som ständigt måste försvaras. Vår demokrati är skör. Därför tycker jag det är förbryllande att så många väljer att ställa sig utanför den demokratiska processen i arbetslivet. Att folk väljer att självmant minska sin makt över sitt eget liv kommer jag aldrig att förstå.

Gå och rösta!

I år är det valår. Delta i vår demokrati, gå och rösta! Rösta på ett parti som delar värderingar med arbetarrörelsen. 

Men nöj dig inte där. Bli medlem i ditt fackförbund. När du blivit medlem, rekrytera en vän eller gå en utbildning. Vem vet, du är kanske en framtida förtroendevald! 

Demokratin behöver vårt stöd, vår delaktighet och vårt eviga försvar!