Jag funderar ofta på hur vi har det på jobbet och tycker att det är viktigt och roligt att se till att alla mår bra och trivs, så att man kan göra ett bra jobb.

Nu har mina kollegor börjat prata om något som kallas skyddsombud och frågat mig om inte jag kan bli det på vår arbetsplats. Vad är egentligen ett skyddsombud och hur blir man det?

 /Elliot

Svar:

Vad roligt att du funderar på att bli skyddsombud, det är ett jätteviktigt uppdrag. Som skyddsombud stöttar du dina kollegor och för deras talan i frågor som handlar om arbetsmiljön på arbetsplatsen. Tillsammans med arbetsgivaren jobbar du med att förebygga och förbättra arbetsmiljön.
Arbetet kan till exempel handla om att hjälpa till att förhindra olyckor eller arbetsskador samt att uppmärksamma om någon av dina kollegor mår dåligt på jobbet.
På ett medlemsmöte på din arbetsplats kan du bli vald till skyddsombud. Blir du utsedd till skyddsombud har du rätt att gå utbildningar via Handels för att få kunskap om och kunna utföra uppdraget på ett så bra sätt som möjligt. Lycka till!
/Jessica, facklig Rådgivare